Maraqlı MəlumatlarNədir?

Armud haqqında məlumat

Armud, həmçinin Avropa armudu və ya çöl armudu (Pyrus communis) olaraq da bilinir, Mərkəzi və Şərqi Avropa və Cənub-Qərbi Asiyadan gələn armud növüdür. Armud ağacı alma və heyva ilə birlikdə Rosaceae ailəsinə və Pomoideae alt ailəsinə aiddir. Pyrus cinsi Asiya, Avropa və Şimali Afrikada böyüyən təxminən 22 növdən ibarətdir.

Yabanı armud kimi də tanınan Avropa armudu meyvəsi üçün yetişdirilən çoxillik yarpaqlı ağacdır. Ağac kiçik, ağ çiçəklər (diametri təxminən 2,5 sm) və piriformalı, ətli meyvələr verir. Armud ağaclarının hündürlüyü 9 metrə çatır və təxminən 20 il meyvə verə bilər.

Armud vitaminləri və sağlamlıq faydaları səbəbiylə çox məşhur və üstünlük verilən bir meyvədir. Təzə, adi və ya digər meyvələrlə meyvə salatı kimi istehlak edilə bilər. Onu şirniyyatlara qatmaqla və ya mürəbbə, bəkməz, kompot hazırlamaqla da mövsümün dördündə istehlak etmək olar. Başqa bir üsul armudları qurutmaq və səhər yeməyi taxılları ilə birlikdə istehlak etməkdir.

armud haqqında melumat

Armud haqqında ? Onun xüsusiyyətləri nələrdir?

Armud rosaceae ailəsindən bir bitkidir. Pyrus kimi də tanınır. Kök quruluşuna malikdir. Armud ağacı on metrdən çox böyüyə bilər. Armud ağaclarının ağ çiçəkləri var. Eyniadlı meyvə şirəli teksturaya və şəkərli dada malikdir.

Armudun rəngi yaşıl, sarı, qırmızı və ya qəhvəyi ola bilər. Armud meyvəsinin uzun bir mövsümü var. Armud mövsümü nə vaxtdır? Armudlar xüsusilə yay və payızda, bəzi növləri isə qışda böyüyür. Dünyada armudun bir çox növləri var. Asiya, Avropa və Afrikada müəyyən yerlərdə böyüyür.

Armud meyvəsində yüksək miqdarda şəkər var. Bu xüsusiyyəti ilə insanların şəkər istəklərini təbii şəkildə qarşılamağa və rafine şəkərdən uzaq durmağa kömək edir. Gündəlik qida rasionunuzda bir armud istehlak etmək sağlamlığınız üçün faydalı olacaq. Armudun kalorisi yüksək olduğu üçün həddindən artıq istehlakdan çəkinmək lazımdır.

Bir çox digər meyvələr kimi armud da qabığı ilə birlikdə yeyilməlidir. Deyilənə görə, armudun qabığı ətli hissəsindən qat-qat faydalıdır. Ancaq yeməkdən əvvəl qabıq yaxşıca yuyulmalıdır.

Armud ləkələrini necə çıxarmaq olar?

Armud ləkələri, digər meyvə ləkələri kimi, qurumadan əvvəl müdaxilə tələb edir. Əvvəlcə bol su ilə yumaq ləkəni çıxarmağa kömək edəcək. Daha sonra parçanın rəngindən və növündən asılı olaraq spirtlə silmək, suda islatmaq və ya qaynatmaq, ağartıcı kimi üsullardan istifadə etmək olar.

Armud harada yetişdirilir?

Armud dünyanın bir çox yerində yetişdirilə bilər. Bununla belə, armud mülayim ərazilərə üstünlük verir və soyuğa çox davamlı deyil. Şaxtalı ərazilərdə böyümək üçün xüsusilə uyğun deyil. Quru ərazilərdə böyüyə bilər, lakin torpaq minerallarla zəngin olmalıdır.

Ölkəmizdə armud becərilməsi geniş yayılmışdır. Azərbaycanda yetişdirilən yumşaq meyvələrin beşdə biri armuddur. Bu səbəbdən də armudun qiyməti bizdə kifayət qədər münasibdir. Armud insanların iqlim uyğun olduğu halda bağlarında yetişdirmək istədikləri bitkidir. Armud yetişdirmək istəyənlər armud tingləri alıb öz bağlarında əkə və ya armud toxumu alıb cücərə bilərlər.

Armudun kalorisi və qida dəyəri nədir?

1 armudda neçə kalori var? Armudun kalori dəyəri və armudun qida dəyəri armudun növünə görə dəyişə bilər. Bununla belə, armudun orta kalorili dəyərinin 200 qrama görə 104 kkal olduğunu söyləmək olar.

Armud liflə çox zəngindir. Tərkibində 3-5 qram lif var. Kaliumla da çox zəngindir. Orta ölçülü armudun tərkibində 100-200 milliqram kalium var. Armud yüksək şəkərli meyvədir. Orta hesabla bir armudda 10-15 qram şəkər var.

Armudun faydaları nələrdir?

Kalori dəyəri az olan armud kalium, fol turşusu, lif niasin, A, C və K vitaminləri və mineralları, həmçinin antioksidant mənbəyidir. Tərkibində flavonoidlər və karotenoidlər kimi bitki birləşmələri var.

Armud lif, vitaminlər, minerallar və antioksidantlarla zəngindir. Armud iltihabla mübarizə, bağırsaq və ürək sağlamlığını dəstəkləmək, xəstəliklərdən qorumaq, arıqlamağa kömək etmək və qəbizliyi aradan qaldırmaq kimi faydaları ehtiva edir. Armud həmçinin qan şəkərini idarə etməyə və tip 2 diabetin qarşısını almağa kömək edir, insult riskini azaldır.

Armudun faydaları bunlardır:

  • Bağırsaq sağlamlığını yaxşılaşdırır və həzmi asanlaşdırır 
  • Qan təzyiqini balanslaşdırır 
  • İltihabı azaldır 
  • Ürək sağlamlığını qoruyur
  • Diabet riskini azaldır 
  • İmmunitet sistemini gücləndirir  
  • Ürək sağlamlığını qoruyur 
  • Sümük toxumasını gücləndirməyə kömək edir 
  • Dərinin sağlamlığını dəstəkləyir Mədə və ağciyər xərçənginə qarşı qoruyucu dəstək verir

Armud həzmi yaxşılaşdırır 

Armudun tərkibində bağırsaq bakteriyalarını qidalandıran və bağırsaq sağlamlığını yaxşılaşdıran pektin adlı həll olunan lif var. Liflər həzm sisteminin funksiyalarını tənzimləyərək bağırsaq hərəkətliliyini yaxşılaşdırır.

İltihabı aradan qaldırır

Armud iltihabı aradan qaldırmağa kömək edən flavonoidlər kimi tanınan antioksidanlarla zəngindir.

Qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləyir

Armudda olan antosiyanin və lif kimi birləşmələr orqanizmə karbohidratları parçalamaq və udmaq üçün daha çox vaxt verir. Bu yolla diabet, xüsusilə 2-ci tip diabet riskini azalda bilər.

Ürək sağlamlığını qoruyur 

Armudun tərkibində C vitamini və antioksidantlar kimi ürəyə faydalı olan qida maddələri ilə yanaşı kalium da var, armudda olan liflər isə qan təzyiqi və xolesterinin aşağı düşməsinə kömək edir, ürək xəstəlikləri riskini azaldır.

Sümük toxumasını və sümük sağlamlığını gücləndirir

Armudun tərkibində mis, kalsium, fosfor, bor, manqan və maqnezium, həmçinin sümük quruluşunun qorunması və möhkəmlənməsinə əhəmiyyətli təsir göstərən K vitamini var. Bunlar sümüklər üçün çox vacib olan kalsiumun udulmasını asanlaşdıraraq sümük sağlamlığını dəstəkləyir.

İmmuniteti gücləndirir

Armud mis, lif, C vitamini, kalium və K vitamini ilə zəngindir. C vitamini immunitetin sağlamlığı və dəmirin udulması üçün vacibdir. O, həmçinin immun funksiyasını yaxşılaşdırmaq da daxil olmaqla, bir sıra faydaları ilə əlaqəli olan həll olunan lif növü olan pektinlə zəngindir.

Xərçəngdən qoruyur 

Armudun tərkibində xərçəng əleyhinə xüsusiyyətlər nümayiş etdirdiyi bilinən antosiyanin və xlorogen turşusu kimi birləşmələr var. Armudda xərçəngdən qoruyan antosiyanin və xlorogen turşusu var. Xərçəngdən qoruyan flavonoidlərlə də zəngindir. Flavonoidlər üzərində aparılan bir araşdırma bu antioksidanın döş və yumurtalıq xərçəngindən də qoruya biləcəyini göstərir.

Dərinin sağlamlığını dəstəkləyir 

Armud A vitamini ilə zəngin bir meyvədir. A vitamini dəri, saç və dırnaq sağlamlığını qorumağa kömək edir.

Çox armud istehlak etmək zərərlidirmi?

Hər meyvədə olduğu kimi armudun da həddindən artıq istehlakı bəzi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Meyvələr şəkərlə zəngin olduğundan, həddindən artıq istehlak xüsusilə diabet xəstələri üçün sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Bağırsaq hərəkətlərini tənzimləməyə kömək edən armudun faydaları və zərərləri istehlak edilən miqdardan asılı olaraq dəyişir. Meyvənin həddindən artıq istehlakı ishal şikayətlərinə səbəb ola bilər. 

Armudu necə qurutmaq olar?

Zəngin lifi, vitamin və mineral tərkibi ilə sağlamlıq üçün qoruyucu və dəstəkləyici rolu olan armud dörd fəsildə qurudulub istehlak edilə bilər. Qurudulmuş armudun hazırlanmasında ilk addım meyvənin yaxşıca yuyulmasıdır. Sonra qabığı soyulmadan dilimlənməlidir. Təmiz bir süfrəyə qoyulmalı və balkonun və ya pəncərənin qarşısında qurumağa buraxılmalıdır. 

Qurudulmuş armudun faydaları nələrdir?

Meyvənin qurudulmuş formasında vitamin, zülal və karbohidrat dəyərləri artır. Qurudulmuş armud həzm pozğunluğundan qan azlığına qədər geniş təsir spektrinə malikdir. Pəhriz proqramlarına qəlyanaltı kimi də daxil edilə bilən quru armudun faydalarını aşağıdakı kimi sıralamaq olar: 

  • uncheckedBöyrəklərin nizamlı fəaliyyətində təsirlidir. O, həmçinin böyrək daşlarının və qumun əriməsinə kömək edir.
  • uncheckedQanın təmizlənməsi ilə endokrin sistemin nizamlı işləməsini dəstəkləyir.
  • uncheckedHamiləlik zamanı qusmanın qarşısını almağa kömək edib-etmədiyi sualının cavabı armudun hamiləlik dövründə faydaları arasındadır. 
  • uncheckedƏsəblərə sakitləşdirici təsir göstərir və əsəb yorğunluğunu aradan qaldırır. 
  • uncheckedMədə pozğunluğunun aradan qaldırılmasında mühüm rol oynayır.

Armuddan istifadə edilən reseptlər

Meyvələr çiy istehlak edilə bilər və ya tort, pasta və desert reseptlərinə daxil edilə bilər. Armudun faydalarından il boyu mürəbbə və marmelad hazırlamaqla dadmaq olar. Yüngülliyi və xoş ətri ilə səhər yeməyi süfrələrinə ləzzət qatır. Armud yalnız desert və xəmirdə deyil, həm də əsas yeməklərdə, salatlarda və meyvəli qatıqlarda istifadə edilə bilər. Yeməklərə daxil edilən bişmiş armudun faydaları zəngin kalsium tərkibi ilə sümük inkişafı və sağlamlıq üçün də təsirlidir.

Armud ağacı nədir? Armud ağacı haqqında məlumat

Armud ağacları rosaceae ailəsindən bir bitkidir. Yüzlərlə müxtəlif növdən ibarət təxminən 20 növ armud ağacı var. 

Armud ağacları kifayət qədər uzunömürlüdür. Yaxşı qulluq edilən armud ağacının məhsuldar ömrü 50-75 il ola bilər. 4 yaşdan yuxarı olan armud ağaclarının meyvə verməsi gözlənilir. Təxminən 10 yaş ən məhsuldar dövrdür. 

Armud ağacının xüsusiyyətləri

armud ağacının faydaları

Armud ağacları erkən yazda ağ çiçəklər açır. Çiçəkləmə dövründə ağaclar gözəl bir vizual təqdim edir. Ağacın növündən asılı olaraq yay və qış meyvələri alına bilər. Yay meyvələri iyun ayında yetişir və yığıla bilər. Qış meyvələri payız mövsümünün sonunda yığılır. 

Ölkəmizin demək olar ki, hər yerində bir çox iqlim və torpaq şəraitinə uyğunlaşa bilən ağaclar bitir. Bununla birlikdə, mülayim iqlimlərdə yetişdirilməlidir. 15 metrə qədər hündürlüyə çata bilərlər. Onun budaqları yuxarıya doğru uzanır.

Armud ağacı nə vaxt əkmək lazımdır? 

Armud ağacları yazda və payızda əkilə bilər. Ağacların yarpaqlarını tökdüyü andan aprel ayına qədər əkində uğur əldə edilir. İsti bölgələrdə payız aylarına, qışı soyuq olan bölgələrdə isə erkən yaz aylarına üstünlük verilməlidir. 

Armud ağacı harada böyüyür? 

Armud ağacları bütün torpaq növlərində böyüyə bilər. Lakin yüksək keyfiyyətli və bol meyvə əldə etmək üçün onu isti və üzvi cəhətdən zəngin torpaqlarda əkmək lazımdır. Əhəngli torpaqlar armud ağacının böyüməsi və məhsuldar olması üçün uyğun deyil. 

 Armud ağacları mülayim iqlimlərdə daha asan böyüyür. Həddindən artıq soyuq havalardan mənfi təsirlənir. Xüsusilə yazda çiçək açanda soyuq və şaxta baş verərsə, meyvənin məhsuldarlığı aşağı olar. Çiçəkləmədən əvvəl qış soyuqlarına və şaxtaya davamlı olduğunu söyləmək olar. 

Armud ağacını necə böyütmək və budamaq olar? 

Armud ağaclarını toxumdan cücərməklə və onlara qulluq etməklə yetişdirmək mümkündür. Becərmədə istifadə edilən digər üsul peyvəndlə əkməkdir. 

Armud ağaclarının bol meyvə verməsi üçün torpağı çapmaqla havalandırmaq, alaq otlarından təmizləmək və gübrələmək lazımdır. Torpaq erkən yazda və gec payızda becərilməlidir. 

Budama işləri ağaclar yarpaqlarını tökdükdən sonra payız aylarında aparılır. Budama erkən yazda edilə bilər.

Armud ağacı yarpaqları tökürmü? 

Payız aylarında armud ağacları yarpaqlarını tökür. Erkən yazda yarpaqlar çiçəklərlə birlikdə yenidən oyanır. 

Armud ağacına necə qulluq etmək olar? 

Quru mövsümlərdə armud ağaclarının suvarılması meyvələrin keyfiyyətini və miqdarını artıracaqdır. Gübrələmə bir neçə ildən bir edilə bilər. Gübrələmədən əvvəl torpaq analizini aparmaq və ehtiyaclarınıza uyğun gübrə seçmək düzgün olardı. 

Böyük və keyfiyyətli meyvələr əldə etmək üçün meyvələr hələ çox böyük olmayanda hər meyvəni seyreltmək lazımdır. Salxımlarda 3-4-dən çox meyvənin qalmaması təmin edilir. 

Armud ağacı xəstəlikləri hansılardır? 

Armudda ən çox rast gəlinən xəstəliklərdən biri məməlilərin pas xəstəliyidir. Bu xəstəlik zamanı ağacın yarpaqlarında ləkələr əmələ gəlir və bir müddət sonra tökülür. Ağac zəifləyir və məhsuldarlığı azalır. Meyvələr formasını itirir və kifayət qədər böyümür. Bu xəstəliklə mübarizə aparmaq üçün armud ağaclarının yanında ardıc yetişdirmək olmaz. Bundan əlavə, lazımi pestisid tətbiqləri edilməlidir. 

Armud sirkəsinin faydaları nələrdir?

  • Armud sirkəsi, digər sirkə növləri kimi, çox faydalıdır. Armud sirkəsi armudu ən azı bir ay suda islatmaqla əldə edilir.
  • Armud sirkəsi həzm və qan təzyiqi problemlərini aradan qaldırmağa kömək edir.
  • Bədənin su və pH balansını tənzimləyir.
  • Yorğunluğa qarşı da təsirlidir.

Armudun dəri üçün faydaları nələrdir?

  • Saysız-hesabsız faydaları ilə yanaşı, armud dəri üçün də faydalıdır. Armudun özü kimi, armud toxumu da dəri üçün faydalıdır.
  • Armud təbii işıqlandırıcıdır. Armud dərinin ağardılmasında və günəş ləkələrinin aradan qaldırılmasında çox təsirlidir.
  • Armud dəriyə dilim şəklində, armudun suyunu sıxaraq və ya maska ​​edərək sürtmək olar.
  • Bundan əlavə, armud püresi təbii aşındırıcıdır. Armud meyvəsini püre halına salınıb bədənə sürtdükdə bədəndəki ölü dərini çıxarır və dərini daha parlaq və canlı edir.

Armud arıqlamağa kömək edirmi?

Armud qan şəkərini tənzimləyən təsirə malikdir; Ani aclıq sancılarının qarşısını alaraq arıqlamaq istəyənlərin pəhrizə daha asan əməl etməsinə kömək edir, həm də uzun müddət toxluq hissi verir.

Armudun tək başına arıqlamağa kömək etdiyi söylənilə bilməsə də, pəhriz proqramlarına təhlükəsiz şəkildə daxil edilə bilən bir qidadır. Armudun bol istehlak edildiyi armud pəhrizi də bir çox insan tərəfindən seçilir.

Yazını dəyərləndir post

Əlaqəli yazılar

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

Digər yazılar
Close
Back to top button