Maraqlı Məlumatlar

Meyvələr haqqında məlumat

Meyvə çiçəkli bitkilərin çiçək hissəsindəki bəzi xüsusi toxumalardan inkişaf edən və çoxalma orqanlarının hissələrini və bəzi hallarda bəzi əlavə toxumaları ehtiva edən hissəsidir. Çiçəkli bitkilərin reproduktiv quruluşu olan toxumlar bu meyvədə qorunur və saxlanılır. Heyvanlar tərəfindən yeyilən hissə,ümumiyyətlə paxlaları bükmək və qorumaq, bəzən də bu paxlaların yerə çatmasına kömək edəcək heyvanları cəlb etmək üçün inkişaf etmiş ətli hissədir. 

Meyveler haqqinda melumat

Vitamin və minerallar baxımından ağılımıza ilk gələn qidalardan biri də meyvədir. Çox vaxt şirin dadı olan meyvələrin sağlamlığa faydaları çoxdur.Meyvələr toxumları olan çiçəkli bitkilər tərəfindən istehsal olunur. Meyvə və tərəvəz istehlakının sağlamlıq üçün çox vacib olduğu çoxsaylı araşdırmalarla sübut edilmişdir. Əgər qozda olduğu kimi toxum varsa, bunlar meyvədir. Vitaminlər, minerallar və antioksidanlar baxımından ən güclü oyunçu olan meyvə və tərəvəzlər, aşağı kalorili və yüksək lif baxımından da sağlamlıq dostudur.

Bəzən meyvə ağaclarını görmək belə xoşbəxtlik gətirə bilər. Çoxsaylı faydaları ilə yanaşı, tərkibindəki fruktoza səbəbiylə meyvələr də ölçülü şəkildə istehlak edilməlidir.  Meyvə şəkəri kimi tanınan fruktoza qovun, qarpız, tut və kök tərəvəzlər kimi meyvələrdə olur.  Qurudulmuş meyvələrdə fruktoza daha yüksəkdir, çünki şirəsi meyvədən alınır. Buna görə də, ölçülü şəkildə istehlak edilməlidir.  Meyvə suyu da nəzarətli şəkildə istehlak edilməsi lazım olan bir qidadır. Çünki o, meyvənin pulpasının parçalanması ilə əmələ gəlir. Təzə və qatqısız olsa belə, şirəsini deyil, meyvənin özünü istehlak etməyə diqqət edin.  Faydalarına keçməzdən əvvəl bəzi meyvələrlə tanış olaq.

Meyvə növləri hansılardır?

Bəlkə də bütün meyvə adlarını burada bir-bir yazmaq olmaz, amma meyvələri təsnif etmək olar. Meyvə sortları xüsusiyyətlərinə və iqliminə görə aşağıdakı kimi təsnif edilir:

Yumuşaq çəyirdəkli meyvələr: Alma, armud, heyva, yemişan, şüyüd, dağ külü və s.

Sərt çəyirdəkli meyvələr: Albalı, ərik, şaftalı, oleaster, zoğal, albalı, gavalı və s.

Giləmeyvələr: Üzüm, çiyələk, tut, qara tut, qarağat, böyürtkən, moruq, əncir, pomidor, badımcan və s.

Fındıq: Qoz, badam, şabalıd, fındıq, püstə, şam qozu və s.

Subtropik meyvələr: Limon, portağal, naringi, qreypfrut, berqamot, kumquat, nar, xurma, avokado, zeytun, kivi, banan və s.

Mülayim iqlim meyvələri: Heyva, alma, armud, gavalı, alça, ərik, şaftalı, badam, üzüm, şabalıd, tut, müşkül, alça və s.

Ümumiyyətlə, bu şəkildə təsnif edilən meyvələr də fəsillərinə və rənglərinə görə insanlar tərəfindən təsnif edilir. Meyvələr fəsillərinə görə aşağıdakı kimi ayrılır:

Qış meyvələri və onların faydaları

Qış meyvələri dedikdə ağla həm qış, həm də payız meyvələri gəlir. Xüsusilə mövsüm dəyişikliklərində rast gəlinən soyuqdəymə, qrip kimi xəstəliklərə qarşı C vitamini qəbul etmək vacibdir. C vitamini ilə zəngin olan payız və qış meyvələrinin faydaları çoxdur. Bu üstünlüklərə ürək sağlamlığından dəri sağlamlığına qədər bir çox fayda daxildir. Qış meyvələri və payız meyvələrini qısaca belə izah etmək olar:

Portağal: Portağal, sitrus ailəsindən, Aralıq dənizi iqlimində böyüyən bir meyvədir. Limon, lime, naringi və qreypfrut kimi meyvələr də bu qrupa aiddir. Bu meyvələr immunitet sistemini gücləndirən ən təsirli meyvələr hesab olunur.  Tərkibində həmçinin karotin, dəmir, sink, maqnezium və kalsium var. Kaliumla zəngin olan bu meyvələr bədəndə maye və mineral balansını qoruyarkən əzələ daralmasının qarşısını ala bilər.

Alma: Rosaceae ailəsinə aid alma, A və C vitaminləri ilə zəngin bir meyvədir.  Qidalandırıcı və müalicəvi gücə malik olduğuna inanılan almanın hər fəsil üçün çeşidləri var.  Çözünür və həll olunmayan lif növləri baxımından zəngin olan alma, bol lif quruluşu ilə qəbizlik problemlərində əhəmiyyətli rol oynayır və tərkibindəki həll olunan bir lif növü olan pektin sayəsində LDL (pis xolesterin) səviyyəsini azaltmağa kömək edir.

Kivi: Əhəmiyyətli antioksidant olan C vitamini baxımından portağaldan belə üstün hesab edilən kivi immuniteti gücləndirməkdə və sərbəst radikalların bədəndən çıxarılmasında mühüm rol oynayır. Qripdən qorunmaq üçün diyetinizə kivi əlavə edin.

Nar: Qırmızı rəngi ilə göz oxşasa da, çeşidlənməsi çətin olduğu üçün qaçınılan narın immuniteti gücləndirməkdə, təzyiqi salmaqda və xərçəng hüceyrələri ilə mübarizədə əhəmiyyətli bir ulduz olduğu unudulmamalıdır.  Güclü bir antiinflamatuar olaraq, bədəndə iltihabın qarşısını ala bilər.

Xurma: Ağ qan hüceyrələrini dəstəkləyərək immuniteti gücləndirən bu portağal meyvə, tərkibindəki A vitamini sayəsində göz sağlamlığını qorumağa kömək edir. Qırışların və dəri ləkələrinin qarşısını almaqda faydalıdır.  Lifli quruluşu adi gözlə belə görülə bilən xurma bağırsaqların sağlam işləməsini təmin edə bilir.

Heyva: Qan şəkərini tez yüksəltməyən bir meyvə olan heyva şəkərli diabet xəstələrinin və pəhriz saxlayanların yaxın dostu ola bilər. Lifli quruluşu ilə toxluğu təmin edib həzm sistemini tənzimləyərkən, yüksək kalium tərkibi ilə də qan təzyiqini tarazlaşdırır.

Yay meyvələri və onların faydaları

Yay meyvələri isti yay günlərində böyük rahatlıq verir və bir çox faydalar da verir. Yaz və yay meyvələri ümumiyyətlə qış meyvələrindən daha yüksək şəkər ehtiva edir. Bu səbəbdən onlar şirin meyvələr kimi tanınırlar. Yay meyvələrini və onların faydalarını aşağıdakı kimi sıralamaq olar:

Əncir: Bağırsaq tənbəlliyinin həlli hesab edilən əncir bədən müqavimətini artırarkən qan təzyiqini tarazlamağa kömək edir. Bununla belə, şəkəri ən yüksək olan meyvələrdən biridir.  Bu səbəbdən diabet xəstələri üçün tövsiyə olunan porsiya gündə 1 ədəd kiçik ənciri keçmədiyi halda, şəkər xəstəliyi olmasa belə, ölçülü şəkildə istehlak edilməlidir.

Qovun-Qarpız: Yay istisində ən çox istehlak edilən meyvələr olan qovun və qarpız yüksək şəkər tərkibinə görə az istehlak edilməsi lazım olan meyvələrdir. Qarpız kalium və maqnezium sayəsində qan təzyiqini tarazlayır. Pomidor kimi likopenlə zəngin bir meyvədir. Bu, qarpızı xərçəngə qarşı güclü bir döyüşçü edir. Qardaşı qarpız kimi yüksək su tərkibli qovun qan təzyiqini tarazlaşdırmaqda təsirli olur. A vitamini ilə dəri və göz sağlamlığını qoruyur. Ancaq diabet xəstələri üçün bu iki meyvə həkimin tövsiyəsi ilə çox nəzarətli şəkildə istehlak edilməlidir.

Çiyələk: Manqan və C vitamini ilə zəngin olan bu ətirli meyvə xolesterinin düşmənidir.  İmmunitetinizi gücləndirmək və dərinizi qorumaq üçün çiyələk istehlak edə bilərsiniz.

Üzüm: Sirkə və qurudulmuş halda çox istehlak edilən üzüm tərkibindəki dəmir, manqan və mis mineralları ilə sümükləri və dişləri gücləndirir.

Ərik: Rosaceae ailəsinin üzvü olan ərik qurudulmuş meyvə kimi də tez-tez istehlak olunur. K vitamini ilə zəngin olan ərik qanın laxtalanmasına kömək etməklə yanaşı əzələləri gücləndirir. A vitamini ilə gözləri qorusa da, qəbizliklə mübarizədə ən çox istifadə edilən qida olaraq da istehlak edilir.

Şaftalı:Rosacea ailəsindən olan şaftalı kalium, A, B və C vitaminləri ilə zəngindir. Tərkibində yüksək su olan şaftalı dərinizi günəşin zərərli şüalarından qoruyur.

Albalı: İltihab əleyhinə xüsusiyyətləri ilə seçilən albalı ürək sağlamlığını qoruyarkən keyfiyyətli yuxu vəd edir. Tərkibindəki yüksək polifenollarla da yüksək təzyiqi azaltmağa kömək edir.

Bütün yay və qış meyvələri və faydaları bunlarla məhdudlaşmır.  Sayları və faydaları saysız-hesabsızdır. Meyvələrdən danışarkən yada düşür ki, meyvələr müxtəlif növlərə bölünür. “Şirin meyvələr” və “qırmızı meyvələr” bunlardan ikisidir.

Şirin meyvələr nədir?

Yaşıl gavalı, avokado, limon və zeytun kimi meyvələr istisna olmaqla, tərkibində fruktoza olduğuna görə meyvələr ümumiyyətlə şirin olur.  Gilas, qovun, qarpız, banan, ağ tut, üzüm, əncir və armud kimi meyvələr şirin meyvələr hesab olunur və normada istehlak edilməlidir. Bəzi tropik meyvələr də şirinliyi ilə seçilir.   Musaceae ailəsinə aid olan banan əslində tropik meyvədir, lakin subtropik iqlimlərdə də böyüyə bilir. Bununla belə, maqnezium və kaliumla da zəngindir. Əzələlərin yığılmasında və maye balansının qorunmasında mühüm rol oynayır.  

Qırmızı meyvələr nədir?

Son illərdə çiyələk, moruq, böyürtkən, qara tut, zoğal, qaragilə, alça və üzüm kimi meyvələr də ayrıca kateqoriyada qiymətləndirilir. “Qırmızı meyvələr” kimi tanınan bu meyvələr güclü antioksidantlardır.  qırmızı meyvələr;  Tərkibində A, C, E vitaminləri və kalsium, fosfor, dəmir, maqnezium, kalium, natrium, manqan və mis kimi minerallar olsa da, pəhriz lifi baxımından da çox zəngindir. Bu meyvələr arasında böyürtkən, çiyələk, moruq və qaragilə mövsümdən kənar dondurulmuş meyvələr kimi geniş şəkildə istehlak edilir.

Meyvə necə istehlak edilməlidir?

Meyvə istehlak etməyin ən yaxşı yolu meyvənin özünü yeməkdir. Başqa sözlə desək, şirəsini sıxmadan, pulpası ilə yemək sağlamlığa xeyirli sayılır.

Bazara və ya mağazaya getdiyiniz zaman özünüz üçün meyvə səbəti hazırlayacaqsınızsa, mövsümündə olan meyvələrdən mütləq istifadə edin.

Meyvə salatı hazırlanıb meyvələrlə birlikdə istehlak edilə bilər. Minimum meyvə plitələri hazırlaya bilərsiniz. Heç bir xəstəliyiniz yoxdursa, gündə 400 qram meyvə yeyə bilərsiniz, onu yeməklər arasında paylayın.  Meyvə boşqabını hazırlayarkən hər meyvədən bir tikə yeməyin. Çünki bu, həddindən artıq istehlak ola bilər. Hətta qan şəkərinin sürətlə yüksəlməsinə səbəb ola bilər. Qan şəkərinizin sürətlə artmasının qarşısını almaq üçün xüsusilə şəkərli meyvələri qatıq və darçın kimi stabilizatorlarla istehlak etmək yaxşı bir fikir ola bilər.

Seçdiyiniz mövsüm meyvələri ilə dadlı smoothies də edə bilərsiniz. Meyvələrlə birlikdə qranola və yulaf kimi taxıllarla qablar hazırlaya bilərsiniz. Mövsümi meyvələr tam buğda unu kimi sağlam unla hazırlanmış pancake və krepləri müşayiət edə bilər.

İstehlak etdiyiniz yoldan asılı olmayaraq, pestisidlər kimi təhlükələrə görə yeməkdən əvvəl meyvələri yaxşıca yumağınızdan əmin olun. Mədə pozğunluğu riski səbəbindən yeməkdən sonra istehlak etməməyə çalışın.  Gün ərzində qəlyanaltı kimi istifadə edə bilərsiniz. Vücudunuz fruktozu həzm edə bilmirsə, bu, şişkinlik, qarın ağrısı, ürəkbulanma, qaz və ishala səbəb ola bilər.

Meyvələrin faydaları nələrdir?

Meyvələr bir çox sağlamlıq problemlərinin müalicəsində faydalı rol oynayır. Ancaq sağlam həyat üçün qəlyanaltı kimi istehlak edilməlidir.

  • Meyvələrdə xolesterin olmadığı üçün ürək-damar sağlamlığı üçün çox faydalıdır.
  •  Su və minerallarla çox zəngindir.
  •  Sinir və əzələ sisteminə kömək edir.
  •  İmmunitet sistemini gücləndirməkdə çox təsirlidir.
  •  Enerji verir.
  •  Tərkibindəki liflər sayəsində yağ və əzələ nisbəti tarazlanır.
  •  Qan şəkəri balansının qorunmasında faydalı rol oynayır.
  •  Orqan və toxumaların bərpasına kömək edir.
  •  Uşaqlarda beyin inkişafına kömək edir.
  •  Daimi istifadə ilə yaddaş və zəka güclənir.
  •  Tənəffüs və ifrazat sistemini tənzimləyir.
  •  Saç və dırnaq sağlamlığına kömək edir.
  •  Qəzəbi və stressi azaldır.
  •  Meyvələrin dəri üçün faydaları da mütəxəssislər tərəfindən müəyyən edilib.

Tez-tez istehlak olunan meyvələrdə şəkər oranları

Meyvələrin tərkibindəki şəkər insan orqanizmi üçün çox faydalıdır. Ancaq meyvə şəkəri nəzarətsiz istifadə edildikdə müxtəlif sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Bu səbəblə həkiminizlə məsləhətləşərək meyvə istehlak etməkdə fayda var. Meyvələrdə şəkərin miqdarı müxtəlifdir. 

  • Gündəlik həyatımızda tez-tez istehlak etdiyimiz meyvələrdən biri olan bir çiyələyin tərkibindəki şəkərin miqdarı 4,7 qramdır.
  • Bir dilim qarpızda 5,2 qram şəkər var.  Bu səbəbdən pəhriz saxlayanların və diabet xəstələrinin həkim nəzarəti altında istehlak etmələri tövsiyə olunur.
  • Bir qreypfrutda 5,9 qram şəkər var.  Belə turş meyvənin tərkibində bu qədər şəkər olması sizə təəccüblü görünmür?
  • Yay-qış ləzzətlə istehlak etdiyimiz bir dilim bostanda 6,7 ​​qram şəkər var.
  • Yay aylarının tacı olan şaftalı göründüyü qədər məsum bir meyvə deyil.  Tərkibində düz 7,1 qram şəkər var.
  • Faydalarını saymaqla qurtara bilmədiyimiz portağalın tərkibində düz 8 qram şəkər var.
  • Mütəxəssislər tərəfindən müəyyən edilib ki, ərik və gavalıda təxminən 8,4 qram şəkər var.
  • Pəhrizlərin əvəzolunmazı olan almanın tərkibində 8,8 qram şəkər var.
  •  qaragilədə 8,4,
  •  Naringidə düz 9 qram şəkər var.
  •  Ölkəmizə yad meyvə kimi gələn və sonradan yetişdirilməyə başlanan kivi və banan şəkər baxımından çox zəngindir. Kivinin tərkibində 9,2 qram şəkər, bananda isə 10,4 qram şəkər var.
  • Tropik meyvələr dedikdə ilk ağıla 8,4 qram şəkər olan ananas gəlir.
  • Şəkərsiz meyvələr dedikdə ilk ağıla 0,7 qram şəkər olan avokado gəlir.
  • Bütün formaları ilə sevə-sevə istehlak etdiyimiz hindistan cevizinin tərkibində 6 qram şəkər var.

Meyvələrdə nə qədər kalori var?

Tez-tez qəlyanaltı kimi istehlak edilən meyvələrin hər qida kimi müəyyən kalori miqdarı var. Meyvələr və onların kaloriləri kalori sayaraq çəkiyə nəzarət etmək üçün çox vacibdir.

  • Tez-tez istehlak edilən almanın kalori miqdarı 44-dür.
  • Bir çox desertlərdə istifadə edilən çiyələyin tərkibində 27 kalori var.
  • Pəhriz saxlayanların və diabet xəstələrinin nəzarətli şəkildə istehlak etməli olduğu bananın tərkibindəki kalori miqdarı 76-dır.
  • Yay aylarının əvəzolunmaz meyvəsi olan alçanın kalori miqdarı 57 olaraq hesablanıb.
  • Qaşıqla ləzzətlə yeyilən narın tərkibində 70 kalori var.
  • Üzüm və giləmeyvə çox miqdarda şəkər ehtiva etdiyi üçün mütəxəssis həkimlərin köməyi olmadan çəki nəzarətində istifadə edilməməlidir.  Bir üzümün kalori miqdarı 57-dir.
  •  C vitamini mənbəyi olan kivi 56 kalorisi ilə süfrədə öz yerini tutur.
  •  Portağal, qış aylarının sağlamlıq mağazası, 46,
  •  Naringidə 53,6 kalori var.
  • 100 qram ananasın 50 kalori olduğu müəyyən edilib.
  • Son zamanlar pəhriz saxlayanların tez-tez istehlak etdiyi avokadonun 100 qramında 160,1 kalori var. 100 qram kokosda 360 kalori var.

Hansı meyvələr arıqlamağa kömək edir?

  • Dərhal qeyd etməliyik ki, heç bir meyvə öz-özünə arıqladan təsirə malik deyil.  Meyvələr çəki nəzarətində faydalı rol oynayır.
  • Arıqlama prosesində meyvələr istehlak edərək qan şəkərinizi idarə etmək daha asan olur. Bu sayədə qəfil şirin istəklərin qarşısı alınır.
  • Meyvə pəhrizi ilə arıqlamanın nəticələrindən asılı olmayaraq, orqanizm müəyyən miqdarda bütün qida maddələrinə ehtiyac duyur.
  • Bu nöqtədə meyvələrin faydaları sayəsində bədəninizi formada saxlayaraq arıqlama prosesinizə töhfə verə bilərsiniz.
  • Arıqlama prosesində gavalı istehlak edərək, aclıq hissini basdıra və qəbizlik problemlərinin qarşısını ala bilərsiniz.
  • Tərkibindəki C vitamini sayəsində hüceyrələrin yenilənməsini və yağ yandırılmasını sürətləndirən çiyələk arıqlama prosesinə qatqı təmin edəcək.
  • İstilik daxil olduqda, ödem əmələ gəlməsi başlayır.
  • Yaşıl gavalı tərkibindəki ödem əleyhinə tərkibi ilə arıqlamağınıza kömək edir.
  • Ölkəmizə xaricdən gətirilən manqonun arıqladıcı təsiri müntəzəm istifadə edildikdə mütəxəssislər tərəfindən təsdiqlənib. Ərik, tərkibindəki lifli olması sayəsində həzm zamanı mədə və bağırsaqlarda çox enerji sərf edir.
  • Beləliklə, dolayı yolla kilo verməyə kömək edir.
  • Son zamanlar albalı gövdəsi ödem əleyhinə təsirinə görə pəhriz siyahısına daxil edilmişdir.
  • Bununla belə, meyvənin özü də yağ yandırıcı xüsusiyyətlərə malikdir.

Meyvələr Hansı Mövsümdə Toplanır?

Hər meyvənin yetişdiyi müddət fərqlidir. Bu səbəbdən yığım vaxtları da fərqlidir. Müəyyən meyvələrin yığılma vaxtını yaz, yay, payız və qış dövrlərinə ayıra bilərik:

  • Bahar: Yaz aylarından başlayaraq gavalı süfrələrimizdə öz yerini tutmağa başlayır. May ayında piştaxtalarda albalı və çiyələk də görünür.
  • Yay: Yay meyvə müxtəlifliyi baxımından çox zəngindir. İyun ayında gilas və çiyələk yığımı davam edir. Bundan əlavə, alça və ərik yığılmağa başlayır.  İyul ayında armud, tut, şaftalı və əncir bütün ləzzətləri ilə süfrələrinizdə öz yerini tutur. Avqust ayı bostan və qarpızların yığım mövsümüdür.
  • Payız: Sentyabrda, payız mövsümünün başlanğıcı, məhsul yığımı başlayır və tövlələri ləzzətli üzümlər bəzəyir.  Oktyabr ayı xurma yığım mövsümüdür, həm sevənləri, həm də nifrət edənləri var. Nar, naringi və heyva da eyni ayda yığılmağa başlayır. Noyabr ayı həm payız meyvələrinin, həm də qış meyvələrinin toplana bildiyi ay kimi yaddaşlara həkk olunub.
  • Qış: Qışda toplanan meyvələr C vitamini ilə çox zəngindir. Dekabr və yanvar aylarında dadlı olan portağalların yığım mövsümü də eyni aylara təsadüf edir. Oktyabr ayından etibarən yığılmağa başlayan naringilər fevral ayına qədər yığıla bilər.

Meyvələri nə vaxt yemək lazımdır? 

  • Pəhrizlərin tacı olan meyvələr də gündəlik qidalanma rejimində öz yerini tutmalıdır. Meyvələr və onların kalorili dəyərləri yoxlanılmalı və diyetə daxil edilməlidir.
  • Mütəxəssis diyetisyen və həkimlərin fikrincə, meyvə istehlakı insandan insana fərqli olmalıdır. İstehlak miqdarı qan dəyərlərinin ölçülməsi ilə müəyyən edilir.
  • Bu səbəbdən həkim nəzarəti altında müəyyən aralıqlarla meyvə istehlakı tövsiyə olunur.
  • Meyvələr ümumiyyətlə əsas yeməkdən iki saat əvvəl yeyilməlidir.
  • Əsas yeməklərdən dərhal sonra istehlak edilən meyvələrin qaraciyəri yorduğu müəyyən edilib.
  • Hər meyvədə müəyyən miqdarda turşu var.
  • Mədə problemi olanlar üçün turşulu meyvələr məhdud şəkildə istehlak edilməlidir. Meyvələrin faydaları insandan insana dəyişir.
  • Bir meyvə sizin üçün faydalı olsa da, başqa bir insanın sağlamlıq problemlərinə görə zərərli meyvələr kateqoriyasına düşə bilər.

Meyvələri necə qurutmaq olar?

  • Meyvələri mövsümündə yeməyin əhəmiyyətindən danışdıq.
  • Ancaq qış aylarında meyvələri qurudaraq sağlam şəkildə istehlak etmək mümkündür.
  • Meyvələr günəş işığında və ya sobada qurudula bilər.
  • Meyvələrin təzə olmasını təmin etmək vacibdir.
  • Qurudulacaq meyvələr gövdəsindən və toxumundan ayrılmalıdır. Limonlu suda 30-60 saniyə saxlamaq məsləhətdir.
  • Günəşdə qurutma prosesi zamanı meyvələr birbaşa günəş işığına məruz qalmalıdır. Qurudulacaq yer quru səthə malik olmalıdır.
  • Meyvələrin bir-bir düzülməsinə diqqət yetirilməlidir.
  • Qurutma prosesində meyvələri döndərmək lazımdır.
  • Fırın qurutma prosesində temperaturun tənzimlənməsi düzgün aparılmalıdır.
  • Daim yoxlamaqda fayda var.

Meyvələri soyuducuda necə saxlamaq olar?

  • Meyvələrin soyuducuda necə saxlanması məsələsi son vaxtlar çox müzakirə olunur.
  • Meyvələri qida dəyərini itirmədən saxlamaq mümkündür.
  • Bunun üçün etməli olduğunuz ilk şey, meyvələri dondurucuya, yoxsa tərəvəz bölməsinə qoyacağınıza qərar verməkdir.
  • Dondurucuya qoymağa qərar verdiyiniz meyvələrin təzəliyi çox önəmlidir.
  •  Həmişə ən təzə meyvəni seçməyə diqqət etməlisiniz.
  • Çox yaxşı yuyulmalı və yaxşıca qurudulmalıdır. Qablaşdırma prosesi zamanı çantanın içindəki havanı nəfəs alaraq tozsoranla təmizləyə bilərsiniz.
  • Soyuducunun tərəvəz bölməsində saxlayacağınız meyvələri yumamalısınız.
  • Bu həm də meyvələrin niyə kifləndiyi sualının cavabıdır.
  • Meyvələrin əzilməməsi üçün onları bir-bir düzməyə diqqət etməlisiniz.
  • Torbadakı meyvələr tərlədiyi üçün daha tez xarab olur. Bu səbəbdən çantadan çıxarıb saxlamalısınız.

Körpələrə hansı aylarda meyvə verilməlidir?

Tamamlayıcı qidalara keçiddən başlayaraq körpələrin immun sistemini gücləndirmək üçün mövsümi meyvələr tövsiyə olunur. Ancaq bəzi meyvələr körpələrdə allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. Bunun üçün hansı meyvənin hansı dövrdə verilməsi lazım olduğunu bilməlisiniz. Körpələrə müəyyən vaxtlarda turşuluğu yüksək olan meyvələr verilməlidir.  Uşaq bezi döküntüsü və qaz problemlərindən qaçmaq üçün meyvələrin aylara görə paylanmasını aşağıdakı kimi ifadə edə bilərik.

  • 6 və 7-ci Ay: Ərik, avokado, alma, manqo, şaftalı, banan, armud, quru günəbaxan tumları və bənövşəyi gavalı püresi şəklində verilməlidir.
  •  8-ci Ay: Üzüm, gilas, gavalı, qarpız, qovun, portağal, gilas, naringi püresi və incə kobud şəkildə verilə bilər.
  •  9-cu Ay: Xurma və heyva püresi şəklində təklif oluna bilər.  Heyvanın qaynadılması məsləhətdir.
  • 10-cu ay: Zoğal püresi və ya rəndələnmiş formada verilə bilər.
  • 12-ci Ay: Əncir, nar, ananas, çiyələk, kivi, böyürtkən, qreypfrut, moruq meyvələri həm püresi, həm də kiçik hissələrdə verilir.  Bu meyvələri yeməklərə və pürelərə də əlavə etmək olar.
  • 24-cü ay: Tut sortları tövsiyə olunur.
Yazını dəyərləndir post

Əlaqəli yazılar

Back to top button