Maraqlı Məlumatlar

Kəklikotu haqqında məlumat 

Keçmişdə həm instinktiv olaraq, həm də təcrübə və müşahidələrə əsaslanaraq müxtəlif xəstəlikləri müalicə etmək üçün bitkilərdən tez-tez istifadə olunurdu. Elmin inkişafı ilə bitkilərin insan sağlamlığına dəstəkləyici təsirlərinin sübut edilməsi onların istifadə sahələrini genişləndirmişdir. Bitkilərin istifadə sahələri;  fitoterapiya və aromaterapiya tətbiqləri, müasir tibbi üsullar, alternativ-ənənəvi müalicə üsulları və əczaçılıq sənayesində xammal istehsalı.  Kəklikotu bitkisi faydalarına görə çox istifadə edilən dərman bitkiləri arasındadır.  Kəklikotunun tərkibində karvakrol və timol kimi fenollar olduqca zəngin olduğundan, çox güclü antimikrobiyal və antifungal təsirə malikdir.

Kəklikotu nədir?

Kəklikotu Lamiaceae fəsiləsinə aid ətirli, birillik və ya çoxillik otsu, kolşəkilli bitkidir.  Bu ailənin üzvləri tərkibindəki efir yağları ilə zəngin olduğuna görə ətir sənayesində, aromaterapiyada, fitoterapiyada və farmakoloji tətbiqlərdə istifadə olunur.

Otlu çöl sahillərində, meşə kənarlarında, çəmənliklərdə, günəşi sevdiyi üçün torpağı isti olan qayalı və dağlıq ərazilərdə bitir.  Kəklikotu bitkisinə dünyada təbii olaraq Azərbaycan, İspaniya, Türkiyə, İsveçrə, Fransa, Cənubi Afrika, Portuqaliya, Bolqarıstan, İtaliya, Çili, Suriya və Meksikada rast gəlmək mümkündür.

Kəklikotu növləri hansılardır?

Kəklikotu bir çox fərqli növə malik bir bitkidir və hər növün fərqli aromatik xüsusiyyətləri və faydaları var.  Kəklikotunun ən çox yayılmış növləri bunlardır:

  • Thymus vulgaris (Bağ Kəklikotu): Ən çox istifadə edilən kəklikotu növüdür.  Yeməklərdə və dərman məqsədləri üçün üstünlük verilir.
  •  Thymus serpyllum (Vəhşi Kəklikotu): Dağ kəklikotu kimi də tanınır.  Onun ətri daha kəskindir və tez-tez çay hazırlamaqda istifadə olunur.
  •  Origanum vulgare (İtalyan Kəklikotu): Pizza və makaronda istifadə edilən kəklikotu növüdür.  Daha sıx və ədviyyatlı bir qoxuya malikdir.
  •  Thymus citriodorus (Limon Kəklikotu): Yüngül limon qoxusu ilə diqqət çəkir.  Salatlarda və şirin yeməklərdə istifadə olunur.
  •  Thymus herba-barona (Blackhead Thyme): Xarakterik aroması sayəsində ət marinatlarında üstünlük verilir.

Hər bir kəklikotu növü müxtəlif bölgələrdə böyüyür və fərqli istifadələrə malikdir.  Sağlamlıq baxımından hansı növün istifadəyə uyğun olduğunu bilmək vacibdir.

Kəklikotunun faydaları nələrdir?

Kəklikotu bitkisi faydaları, yüksək etibarlılığı və az yan təsirləri ilə cəmiyyət tərəfindən tez-tez istifadə olunur və istifadə üsulu ümumiyyətlə ənənəvidir. Ənənəvi istifadə;  Bu o deməkdir ki, bitki mənşəli dərmanlar uzun müddət ərzində təhlükəsiz və effektiv şəkildə istifadə edilə bilər və çox vaxt həkim nəzarəti tələb etməyən bir istifadə üsuludur. Kəklikotunun faydaları aşağıdakılardır:

  • Dispepsiya (mədə və bağırsaqların funksional pozğunluqları) və qastrit (mədə selikli qişasının iltihabı) kimi mədə-bağırsaq xəstəliklərində istifadə olunur.
  • Soyuqdəymə ilə əlaqəli öskürəyi aradan qaldırır.
  • Yuxarı tənəffüs yollarının infeksiyaları və aşağı tənəffüs yollarının infeksiyaları üçün ağızdan və ya qarqara şəklində istifadə olunur.  Onun efir yağı yuxarı tənəffüs yollarının xəstəliklərində inhalyasiya yolu ilə istifadə edildikdə də faydalıdır.
  • Bronxit simptomlarını aradan qaldırmaq üçün faydalar təmin edir.
  • Zəngin antioksidant tərkibə malikdir.
  • Antibakterial və antiseptik xüsusiyyətləri sayəsində ağız və diş xəstəlikləri və gigiyenanı qorumaq üçün qarqara kimi istifadə edilə bilər.
  •  Sakitləşdirici təsir göstərir.
  •  Astma və saman qızdırmasının müalicəsində istifadə olunur.
  • İştah açıcı, sidikqovucu, həzmi azaldan və həzmə kömək edir.
  • Qan dövranını sürətləndirir.
  •  Menstruasiya zamanı yaşanan ağrı və krampları aradan qaldıran təsirə malikdir.
  • Antifungal və antiviral təsirlərə malikdir.
  •  O, bəlğəmgətirici (ekspektoran) və öskürək əleyhinədir (antitussive).
  • Mutasiyaya səbəb olan amillərin qarşısını alır (antimutagenik).
  • Saç və dəriyə qulluqda istifadə edilə bilər. Dəridə iltihabın qarşısını alır.  Saç tökülməsinin qarşısını alır və saçları gücləndirir.
  • Antimikrobiyal fəaliyyəti sayəsində təmizləyici vasitə kimi istifadə edilə bilər.
  • Uşaqlarda yataq islatmanın yaxşılaşdırılmasını dəstəkləyir.
  •  Dermatitin (ekzemanın) müalicəsini dəstəkləyir.
  •  Bitkilərə dəfedici təsir göstərir.

Antibakterial xüsusiyyətlərə malikdir

Kəklikotu zərərli bakteriyalara qarşı mübarizə aparan təbii müdafiə mexanizmi təqdim edir.  Xüsusilə timol və karvakrol kimi birləşmələr bakteriyaların böyüməsini dayandırma xüsusiyyətinə malikdir. Bu, qida yoluxucu infeksiyaların qarşısının alınmasında xüsusilə vacibdir.  Araşdırmalar göstərib ki, kəklikotu yağı hətta Staphylococcus aureus kimi antibiotiklərə davamlı bakteriyalara qarşı da təsirlidir. Kəklikotu çayı və ya yağı bakterial infeksiyaların səbəb olduğu boğaz ağrısı və sinüzit kimi simptomları aradan qaldırmaq üçün təbii seçim kimi istifadə edilə bilər.

Güclü antioksidantdır

Kəklikotunun tərkibində yüksək miqdarda flavonoidlər və fenolik birləşmələr var və bu maddələr sərbəst radikallarla mübarizə apararaq hüceyrələrin zədələnməsinin qarşısını alır. Onun antioksidan xüsusiyyətləri təkcə hüceyrə sağlamlığını dəstəkləmir, həm də dəri və saç sağlamlığını yaxşılaşdırır.  Məsələn, kəklikotunun müntəzəm istehlakı erkən yaşlanma əlamətlərini azalda bilər və xərçəng kimi oksidləşdirici stresslə əlaqəli xəstəliklərin riskini azalda bilər. Kəklikotu yağı və ya çay bu faydaları əldə etmək üçün ideal istehlak formasıdır.

Həzmi asanlaşdırır

 Kəklikotu mədə və bağırsaq xəstəlikləri üçün tez-tez seçilən bir bitkidir. Xüsusilə həzmsizlik, qaz və şişkinlik kimi problemlərin aradan qaldırılmasına kömək edir. Tərkibindəki maddələr bağırsaqlarda zərərli bakteriyaların böyüməsinin qarşısını alaraq həzm sisteminin sağlam işləməsini dəstəkləyir. Kəklikotu çayı mədə kramplarını yüngülləşdirici təsiri ilə yeməkdən sonra istehlak edildikdə rahatlama təmin edə bilər.  Bundan əlavə, öd ifrazını artıraraq yağlı qidaların həzmini asanlaşdırır.

 İltihabı azaldır

Kəklikotunun tərkibində bədəndəki iltihabı azaldan güclü birləşmələr var. Xroniki iltihabi xəstəliklərin, xüsusən də revmatizm və artritin simptomlarını aradan qaldırmaq üçün təbii bir həll təklif edir. Kəklikotunun tərkibindəki timol və karvakrol iltihabı tetikleyen fermentlərin fəaliyyətini boğur.  Bu xüsusiyyət həm də əzələ ağrılarından və idman zədələrindən effektiv şəkildə xilas olmağı təmin edir. Kəklikotu yağı ağrılı bölgəyə masaj edilərək istifadə edildikdə həm əzələləri rahatladır, həm də iltihabı azaldır.

Ürək sağlamlığını dəstəkləyir

Kəklikotu qan təzyiqini tənzimləyən və pis xolesterin səviyyəsini azaldan xüsusiyyətlərə malikdir. Bu şəkildə infarkt və iflic riskini azaltmaqda təsirli ola bilər.  Antioksidan komponentlər qan damarlarının sağlamlığını qoruyur və oksidləşdirici stressin yaratdığı zərərin qarşısını alır. Araşdırmalar göstərir ki, kəklikotu istehlakı qan dövranı sistemini dəstəkləyərək ümumi ürək sağlamlığını yaxşılaşdırır. Yeməklərdə kəklikotunun müntəzəm istifadəsi ürək-sağlam pəhrizin vacib hissəsi ola bilər.

Kəklikotunun zərərləri nələrdir?

Kəklikotu ümumiyyətlə sakitləşdirici və müalicəvi məqsədlər üçün istifadə edilən dərman bitkisi olsa da, istifadə zamanı nəzərə alınmalı olan bəzi məqamlar var.  Kəklikotu bitkisinin mümkün zərərləri aşağıdakı kimi sıralana bilər:

  • Həkimlər tərəfindən tövsiyə edilmədikdə, hamilə və laktasiya edən qadınlar tərəfindən istifadə edilməməlidir.  Bunun səbəbi mövzu ilə bağlı kifayət qədər araşdırmaların aparılmaması və hamilə və əmizdirən qadınlar tərəfindən istifadə üçün təhlükəsiz olduğunun müəyyən edilməməsidir.
  •  Digər dərmanlar və ya tibbi məhsullarla qarşılıqlı əlaqə yarana bilər.  Buna görə də, istifadə edilən dərmanlar və ya dərman məhsulları varsa, kəklikotu istehlakı ilə bağlı bir tibb işçisi ilə məsləhətləşmək tövsiyə olunur.
  • Kəklikotu yağı qalxanabənzər vəzinin həddindən artıq fəaliyyətinə səbəb ola bilər, ona görə də ehtiyatla istifadə edilməlidir.
  • Həssaslıq və ya allergik reaksiya birbaşa kəklikotu bitkisinə və onun aktiv maddələrinə baş verə bilər.
  • Kəklikotu bitkisi müalicəvi xüsusiyyətlərini 1 ilə qədər saxlaya bilir.  Bu səbəblə toplanma tarixindən 1 ildən çox keçən bitkilərdən istifadə edilməməlidir.
  • Bitkiləri heç bir yan təsiri olmayan və ya az olan məhsullar hesab etmək düzgün yanaşma deyil. Hər bir məhsulda olduğu kimi, kəklikotu bitkisinin istehlakında da həddindən artıq istifadə edilməməlidir. Əks halda, müxtəlif həzm problemlərinə və ya zəhərlənmə əlamətlərinə səbəb ola bilər.

Kəklikotu hansı üsullarla istifadə edilə bilər?

Kəklikotu yeməklərə dad vermək üçün ədviyyat kimi istifadə edilə bilər və ya kəklikotu çayı, kəklikotu yağı və kəklikotu suyu kimi bir çox fərqli şəkildə istifadə edilə bilər. Xüsusilə əczaçılıq, tibb və kənd təsərrüfatı tətbiqlərində geniş istifadə sahəsinə malikdir. Sağlamlıq, kosmetika və kənd təsərrüfatı sektorlarında verdiyi faydalara görə ən çox istifadə edilən bitki növləri arasındadır.

Kəklikotu otu çayı

Kəklikotu çayı xoş dadı və xoş qoxusu ilə çox istehlak edilən çaydır. Təzə və ya qurudulmuş kəklikotu bitkisi çay hazırlamaq üçün istifadə edilə bilər. 1 stəkan qaynar suya 1 çay qaşığı kəklikotu əlavə edib çaydanı bağlayın və 10-15 dəqiqə gözləyin. Daha sonra dəmlənmiş çay süzülür və şəkərsiz isti və isti istehlak etmək tövsiyə olunur.

Yalnız xoş ətri ilə deyil, həm də verdiyi faydalardan faydalanmaq üçün istifadə edilə bilər.  Kəklikotu çayının faydalarını aşağıdakı kimi sıralamaq olar;

  • İmmunitet sistemini dəstəkləyir.
  •  İltihab əleyhinə təsirinə görə tez-tez qrip xəstəliklərində istifadə olunur.
  • Onun öskürək əleyhinə təsiri soyuqdəymə əlamətlərini aradan qaldırmaq üçün istifadə olunur.
  • Sakitləşdirici təsiri ilə rahatlamaq və spazmolitik təsiri ilə menstrual ağrıları aradan qaldırmaq üçün istifadə olunur.
  • Həzm sistemini dəstəkləyərək həzmsizlik və qaz problemlərinin qarşısını alır.

Kəklikotu yağı

Kəklikotu bitkisi tərkibindəki karvakrol və timol komponentləri sayəsində zəngin efir yağ tərkibinə malikdir. Bitkinin qurudulmuş yarpaq və çiçək kimi yerüstü hissələrindən 2-8% efir yağı alınır. Kəklikotu yağının faydaları;

  • Qançırların, yaraların və yanıqların müalicəsində,
  •  Baş ağrısında,
  • Antiseptik və antifungal xüsusiyyətlərinə görə regional bakterial və göbələk formalaşmalarını aradan qaldırır,
  •  Revmatizm və podaqrada,
  •  öd gücləndirici,
  •  Bağırsaq qurdlarını azaldır,
  •  Mikroorqanizmlərin ferment sistemlərini pozur,
  •  antispazmodik və carminative,
  •  Soyuducu və sidikqovucu,
  •  Antioksidan təsir,
  •  Bronxial qripin müalicəsində,
  •  Dəri qaşınma aradan qaldırıcı,
  •  Burun tıkanıklığını təmizləyir,
  •  Ağız gigiyenasına təsir edən kimi sıralana bilər.

Kəklikotu yağının sağlamlığa faydaları ilə yanaşı; Ətir və dad sənayesində ətir, qidalar üçün ləzzət kimi, təmizləyici məhsullar, kosmetika və dərmanlar istehsalında, aromaterapiya və fitoterapiya tətbiqlərində istifadə oluna bilər.

Kəklikotu suyu

Yazda təzə yığılmış kəklikotu bitkilərinə kəklikotu yağı, yer üstü hissələrindən su buxarının distillə üsulu ilə qurudulmuş uçucu yağı, altında qalan yağa isə kəklikotu şirəsi deyilir.

Kəklikotu suyunun istifadəsi son illərdə xeyli artmışdır. Mədə və bağırsaq xəstəliklərində müsbət müalicəvi təsir göstərir, immun sistemini gücləndirir və öd miqdarını artıraraq həzmi dəstəkləyir.

Bədən tarazlığını qorumaq və immunitet sisteminizi dəstəkləmək üçün təbii və sağlam üsullar axtarırsınızsa, kəklikotu bitkisinin möcüzəvi təsirlərindən faydalana bilərsiniz. Kəklikotu çayı ilə həzm problemlərinizi həll edə, kəklikotu suyu ilə dəri problemlərini dəstəkləyə, kəklikotu yağı ilə stressinizi azaldaraq özünüzü rahatlaşdıra bilərsiniz. Ancaq hər hansı bir xəstəliyiniz varsa və ya müntəzəm olaraq dərman istifadə edirsinizsə, istifadə etməzdən əvvəl bir tibb işçisi ilə məsləhətləşməyiniz tövsiyə olunur.

Kəklikotunun yeməkdə istifadəsi

Kəklikotu yeməklərə zəngin ətir əlavə etmək üçün mətbəxdə tez-tez istifadə olunan ədviyyatdır. Salatlarda və marinadlarda təzə kəklikotuna üstünlük verilərkən, qurudulmuş kəklikotu şorba, güveç və souslarda istifadə edilə bilər. Ət, toyuq və balıq marinasiyasında kəklikotunun unikal dadı yeməyin dadını artırır. Pomidor əsaslı yeməklərdə, xüsusilə italyan reseptlərində, kəklikotunun dad profili daha da qabarıq olur.  Bişirərkən unutmaq olmaz ki, qurudulmuş kəklikotu daha sıx bir dad verir. 

Kəklikotu yağı ilə istifadə sahələri

Kəklikotu yağı sağlamlıq və gözəllik sahəsində müxtəlif yollarla istifadə edilə bilər. Antibakterial xüsusiyyətləri sayəsində dəridəki sızanaq problemlərinə qarşı təsirli bir həll təklif edir. Kəklikotu yağı bir daşıyıcı yağ ilə seyreltilməlidir və dəriyə tətbiq edilməlidir. Kəpək problemlərini aradan qaldırmaq və saç tökülməsini azaltmaq üçün saç baxımında üstünlük verilə bilər. Aromaterapiyada istifadə edildikdə tənəffüs yollarını açdığı və stressi azaldan təsirə malik olduğu da məlumdur. Kəklikotu yağı sinüzit və burun tıkanıklığı kimi hallarda isti suya əlavə edib buxarını udmaqla rahatlıq təmin edə bilər.

Təzə kəklikotu, yoxsa qurudulmuş kəklikotu daha faydalıdır?

Təzə kəklikotu və qurudulmuş kəklikotu istifadə sahələrinə görə fərqli faydalar təqdim edir. Təzə kəklikotu daha yüngül ətirli olduğu üçün salat və marinadlarda üstünlük verilir. Bundan əlavə, vitamin və minerallarla zəngindir, bu da onu xam istehlak üçün daha uyğun edir.  Qurudulmuş kəklikotu daha sıx dad və ətir təqdim etdiyi üçün bişmiş yeməklərdə daha effektiv istifadə olunur. Hər iki forma sağlamlıq üçün faydalıdır; Təzə kəklikotu daha təbii bir dad təqdim edərkən, qurudulmuş kəklikotu uzun müddətli saxlama asanlığını təmin edir.

Hamiləlik dövründə kəklikotu istifadə etmək təhlükəsizdirmi?

Hamiləlik dövründə kəklikotu istehlakına diqqətli olmaq lazımdır. Xüsusilə kəklikotu yağı kimi sıx formalar uşaqlığın daralmalarını artıra bilər və aşağı düşməyə səbəb ola bilər. Kəklikotu çayı kimi yumşaq formalar hamiləlik dövründə təhlükəsiz hesab edilsə də, həddindən artıq istehlakdan qaçınmaq lazımdır.  Kəklikotunun körpəyə mümkün təsirlərini nəzərə alaraq, əmizdirmə zamanı nəzarətli şəkildə istifadə etmək tövsiyə olunur.  Hamiləlik və ana südü zamanı kəklikotu istehlak etməzdən əvvəl həkimə müraciət etmək lazımdır.

Yazını dəyərləndir post

Əlaqəli yazılar

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

Back to top button