Maraqlı Məlumatlar

Manqust haqqında məlumat 

Manqustlar digər siçanlardan daha cəsur bir növdür. Biz onları kobra ilanları ilə yırtıcı-ov münasibətlərindən tanıyırıq.

Manqustlar qədim misirlilər tərəfindən timsah yumurtaları və balaları yeyildiklərinə, siçan və ilanları ovladıqlarına və istehlak etdiklərinə görə müqəddəs sayılırdılar;  Ölümcül dişləmələri və kobra ilanları ilə qorxmaz döyüşləri ilə tanınır

Manqust haqqinda melumat 

Manqustlar ətyeyən və çevik canlılardır və təxminən 20 növü var. Bu siçanlar digər siçanlar kimi yerin altında yaşayırlar. Bu siçanlar Afrika və Türkiyə kimi ölkələrdə yaşayır.

Manqust Asiya və Afrikanın meşələrində və düzənliklərində yaşayan və zahiri görkəminə görə çəyirtkəyə bənzəyən kiçik bir siçan növüdür. Çox cəsarətli xasiyyətinə görə, monqus min illər boyu insan miflərinin və hekayələrinin mövzusu olmuşdur. Bununla belə, manqustların həyatı bu əfsanələrdən daha mürəkkəb və maraqlıdır. Manqust Herpestidae ailəsinin üzvləridir və təxminən 20 nəsil və 34 ayrı növdən ibarət kiçik ətyeyən məməlilərdir. Yetkinlərdə onların çəkisi 1-6 kiloqram, bədən uzunluğu isə 23-75 santimetr arasında dəyişir. Əsasən Afrika mənşəlidir, baxmayaraq ki, bir cins Asiya və Cənubi Avropada yayılmışdır və bir neçə cins yalnız Madaqaskarda tapılır. Evləşdirmə məsələlərinə dair son tədqiqatlar (ingilisdilli akademik mətbuatda olsa da) əsasən Misir və ya ağ quyruqlu monqus (Herpestes ichneumon) üzərində cəmlənmişdir. 

Misir manqustu (H. ichneumon) orta boylu, təxminən 2–4 kq (4–8 lb.) çəkisi olan, zərif bədəni olan, təxminən 50–60 sm (9–24 düym) və təxminən 45 boylu bir monqudur. –60 sm (20–20 düym). Onların 24 düym uzunluğunda quyruğu var. Xəzi boz rəngdədir, tünd başı və aşağı ətrafları ilə fərqlənir. Onların kiçik, yuvarlaq qulaqları, sivri ağızları və tüklü quyruğu var. Manqustlar , dovşanlar, gəmiricilər, quşlar və sürünənlər kimi kiçik və orta ölçülü onurğasızları əhatə edən ümumiləşdirilmiş pəhriz var və onlar daha böyük məməlilərin cəsədlərini də yeyirlər.  Müasir yayılması bütün Afrikada, Sinay yarımadasından Cənub-Şərqi Anadolu Bölgəsinə, Şərqi Aralıq dənizində və Avropada Pireney yarımadasının cənub-qərb hissəsində yayılmışdır. Yaşayış yeri National Geographic-ə görə, manqus növlərinin əksəriyyəti Afrikada, lakin bəziləri Cənubi Asiyada və Pireney yarımadasında da yaşayır. Bəzi manqus növləri Karib dənizi və Havay adaları kimi dünyanın digər yerlərində də tapılmışdır. Manquslar mürəkkəb tunellər sistemindən ibarət quyularda və ya səhralar və tropik meşələr də daxil olmaqla müxtəlif landşaft tiplərində ağaclarda yaşayırlar. Məsələn, kol-quyruqlu manqus çayların yaxınlığındakı aran meşələrində, Qambiya manqusu isə çəmənliklərdə, sahil kollarında və meşəlik ərazilərdə yaşayır. 

Bəzi manqus növləri çox sosialdır və koloniya adlanan böyük qruplarda yaşayır. ADW-ə görə koloniyaların 50-yə qədər üzvü ola bilər və digər manqus növləri tək yaşamağı sevir.  Bantlı manqus koloniyaları bir komanda olaraq birlikdə yaşayır, səyahət edir və mübarizə aparır. Animal Planet-ə görə, onlar bir həftəyə yaxın bir ərazidə qalırlar, daha sonra dalğa şəklində başqa yerə köçürlər, məsələn, quş sürüsü köç etdiyi zaman. Bu siçanlar gündüzlər aktivdir, gecələr yatırlar. Onlar gün ərzində davamlı olaraq bir-birləri ilə söhbət edir, insan nitqinə bənzər fərdi fonemləri birləşdirərək, qrup hərəkətlərini koordinasiya etmək, məlumat toplamaq və digər vacib mesajlar vermək üçün sait və heca birləşmələrindən istifadə edirlər.  Onların pəhrizi hərtərəflidir, yəni həm ət, həm də bitki örtüyü ilə qidalanırlar. Onlar ümumiyyətlə quşlar, sürünənlər, balıqlar, ilanlar, xərçənglər, gəmiricilər, qurbağalar, böcəklər və qurdlar kimi kiçik heyvanları yeməyə üstünlük verirlər. Pəhrizlərini yumurta, qoz-fındıq, meyvə, kök, giləmeyvə və toxumla da tamamlayırlar.  

Beynəlxalq Təbiəti Mühafizə Birliyinə (IUCN) görə, monquların əksəriyyəti təhlükə altında olanlar siyahısındadır, lakin nəsli kəsilməmişdir.  Qəribədir ki, 1800-cü illərdə şəkər qamışı plantasiyalarında gəmirici populyasiyalarına nəzarət etmək üçün manqustlar Havay və Qərbi Hindistana gətirildi.  Bu giriş bir çox quş növlərinin və digər heyvanların demək olar ki, məhv olmasına səbəb oldu. Əslində, Kiçik Asiya fironu dünyanın ən pis invaziv yadplanetli növlərindən biri kimi siyahıya alınmışdır. Digər faktlarda bəzi manqust əfsanəvi ilan döyüşçüləridir. Hind boz monqusu zəhərli ilanlarla, xüsusən də kobralarla döyüşmək və yemək həvəskarlığı ilə tanınır. Rikki-tikki-tavi, Rudyard Kiplinqin kobra ilə döyüşən gənc manqus haqqında qısa hekayəsidir. National Geographic-ə görə, manqustlar əsirlikdə 20 ilə qədər yaşaya bilər. Bir çox manqust növlərinin anal vəzilərindən ifrazat səbəbiylə çox güclü, xoşagəlməz bir qoxu var və hind monqustları bir-birlərinə baxırlar.

Manqustlar və İnsanlar

İnsanların və ya əcdadlarımızın işğal etdiyi arxeoloji ərazilərdə tapılan ən qədim Misir fironu Tanzaniyanın Laetoli şəhərindədir. H. ichneumon qalıqları Klasies çayı, Nelson körfəzi və Elandsfontein kimi Cənubi Afrikanın bir neçə Orta Daş dövrü ərazilərində də tapılmışdır. Afrikada H. ichneumon Holosen sahələrində və erkən neolit ​​sahələrində müəyyən edilmişdir. Digər manqustlar, xüsusən də hind boz monqus H. edwardsi Hindistandakı xalkolit yerlərindən (e.ə. 2600-1500) məlumdur.  Harrappan Lothaldakı kiçik H. edwardsii, təxminən eramızdan əvvəl 2300-1750-ci illərdə monqollar heykəllərdə göründü və həm Hindistan, həm də Misir mədəniyyətlərində müəyyən tanrılarla əlaqələndirilir. Bu görünüşlərin heç biri mütləq ev heyvanlarını təmsil etmir.

Evcilləşdirilmiş manqust

Əslində, monguslar sözün əsl mənasında evsizdirlər. Onların qidalanmasına ehtiyac yoxdur, onlar pişik kimi ovçudurlar və öz yeməklərini yeyə bilirlər. Onlar pişik kimi vəhşi qohumları ilə cütləşə bilirlər və monqustlar vəhşi təbiətə qayıdırlar. Zamanla monqustlarda heç bir fiziki dəyişiklik baş vermədi, bu da işdə bəzi əhliləşdirmə prosesini təklif edir. Bu siçanlar, pişiklər kimi, erkən yaşda tutulduqları zaman ev heyvanları düzəldə bilirlər, həmçinin pişiklər kimi zərərvericiləri minimuma endirməyi bacarırlar. Mongustlar və insanlar arasındakı əlaqə Misirin Yeni Krallığında (e.ə. 1539-1075) əhliləşdirməyə doğru ən azı bir addım atmışdır.  Misir fironlarının yeni krallıq mumiyaları Bubastis sülaləsinin 20-ci yerində və Roma dövründəki Dendereh və Abydosda tapılıb.  Eramızdan əvvəl I əsrdə yazdığı “Təbiət Tarixi” əsərində Yaşlı Pliniy Misirdə bir manqusun gördüklərini bildirdi. Misir fironunu, ehtimal ki, Əməvilər sülaləsi dövründə (661-750) cənub-qərb İberiya yarımadasına gətirən İslam sivilizasiyasının genişlənməsi ilə ortaya çıxdı.  Arxeoloji sübutlar göstərir ki, Avropada eramızın 8-ci əsrindən əvvəl Pliosendən daha yaxınlarda heç bir manqust tapılmamışdır.

Manqust dişləməsinin nəticəsi

Monqozlar kiçik məməlilər, quşlar, balıqlar, yumurtalar, meyvələr, kərtənkələlər, ilanlar, timsah balaları, qurbağalar və həşəratlarla qidalanır. Əslində, monqular gürzə və kobra kimi zəhərli ilanları ovlamaqla məşhurdur. Çox çevik və çevik heyvandır. Hind manqustu “kobra düşməni” və ya “ilan qatili” kimi tanınır.  O, çevikliyi ilə kobranın hücumlarını tükəndirir və başının arxasından dişləyərək öldürür.  Yanlış inanıldığı kimi ilan zəhərinə qarşı immun deyil. Güclü kobra dişləsə, ölür. Deyilənə görə, bütün bədəninə yayılan ölümcül zəhəri hiss edən monqust sürətlə meşəyə dalıb və antidot kimi xidmət edən bəzi bitkilərin köklərini yeyib.  Əqrəbləri, termitləri, tarakanları və quşları da yeyir. Sansar kimi qaniçəndir. Yediyindən daha çox heyvanı öldürür. Daha çox kiçik məməlilərin qanını soraraq onların beyinlərini yeyir. Ev quşlarına da hücum edir. Ayaqları qısa olduğu üçün yeriyərkən yerdə süründüyünü hiss edir. Arxa ayaqları üzərində dayanaraq yeriyə bilir. Onların əksəriyyəti gündüzlər yeraltı yuvalarda dincəlir, gecələr isə ov edirlər. Gündüz və gecə ovlayanlar da var.  İki aylıq hamiləlikdən sonra dişi öz yeraltı yuvasında 2-4 bala dünyaya gətirir. Tək və ya kiçik qruplar halında ov edirlər.

Yazını dəyərləndir post

Əlaqəli yazılar

Digər yazılar
Close
Back to top button