Biyan kökü
Biyan Kökü Çayı Necə Hazırlanır?
3 şirin qaşığı biyan kökü ilə 3 stəkan su qarışdırılır.
Bu qarışığı 15 – 20 dəqiqə qaynadın, istiliyi azaldaraq 5 dəqiqə daha qaynadıb iliyinca içə bilərsiniz. Yeməklərdən yarım saat sonra içə bilərsiniz.
Gündə 2 dəfə kifayətdir.
Biyan kökünün Zərərləri Nələrdir?
• Biyan kökü çox çox qabul edildiyində şiş meydana gətirə bilər.
• Badəndə kalium itkisinə səbəb olur və yüksək təzyiq meydana gətirə bilər. Buna görə həddindən artıq miqdarda qəbul edilməməsi lazımdır.
• Böyrək narahatlığına və bədənin su tutmasına nadir də olsa səbəb ola bilər, • Hər bitkidə olduğu kimi çox qəbul edildiyində hər zaman zərərlidir.
• Uşaqların qabul etməsi tövsiyə edilməz. Yapon alimləri apardıqları tədqiqatlar əsasında belə nəticəyə gəliblər ki, biyan öz faydalı maddələrinin keyfiyyətinə görə jenşendən üstündür.
Şirin biyandan hazırlanan preparatlardan bronxit, göy öskürək, tuberkulyoz, mada yaraları, zəhərlənmə əleyhinə, xüsusən ət və göbələk zəhərlənmələrinə qarşı müalicə vasitəsi kimi istifadə olunur.
Şirin biyan maddələr mübadiləsinin nizama salınmasında, sinir xəstəliklərinin müalicəsində də əhəmiyyətlidir.