Təhsil Xəbərləri

İtburnu haqqında məlumat

Təbiətdə rast gəlinən dərman bitkiləri son illər həm ölkəmizdə, həm də bütün dünyada məşhurlaşıb və bununla da alternativ təbabətə marağı artırır.  Bu şəfalı bitkilərdən biri itburnudur.  Təzə, qurudulmuş, çayı və hətta marmeladı ilə hər mövsüm geniş şəkildə istehlak edilən itburnu özü ilə sağlamlıq üçün çox əhəmiyyətli faydalar gətirir.  Qidalanma dəyəri çox yüksək olan qızılgül, vitamin və minerallarla çox zəngindir.  Bununla belə, tərkibində orqanizmi bir çox xəstəliklərdən qoruyan bitki komponentləri var.  Hər mənada faydalı bir bitki olan itburnu, qidalanma planlarında mütləq yer alması lazım olan təbii qidalar arasındadır.

          İtburnu haqqinda melumat

İtburnu qızılgül fəsiləsinə aid olan və yabanı qızılgül də adlandırılan bir bitkinin meyvəsidir.  Bitkinin hündürlüyü 1-3 metr aralığında dəyişir, budaqlarında və gövdəsində qızılgül kimi tikanlı olur.  Sentyabr və oktyabr aylarında meyvələrini verir.  Bu meyvələr kiçik ölçülü və yuvarlaqdır, rəngi qırmızı və narıncı arasındadır.  İtburnu bitkisinin vətəni Türkiyədir.  Ancaq sağlamlıq faydaları və dadı sayəsində bütün dünyaya yayılmış və bir çox mədəniyyətlər tərəfindən sevilmiş və qəbul edilmişdir.  Ölkəmizdə Qara dəniz, Şərqi Anadolu və Mərmərə bölgələrində geniş şəkildə becərilir.  Bununla belə, qızılgül bitkisi daha az da olsa, İç Anadolu vilayətlərində və Ege bölgəsində də becərilir.  Ölkəmizin bəzi bölgələrində ənənəvi məhsullar arasında yer alan itburnu marmeladı çox miqdarda qızılgül ehtiva edir və xüsusilə şəkərsiz formada sağlamlıq üçün çox faydalıdır.

          İtburnu Faydaları Nələrdir?

İtburnu sağlamlıq üçün saysız-hesabsız faydaları olan bir qidadır.  Tərkibində çox miqdarda antioksidan olan, vitamin və mineral tərkibi çox yüksək olan, eyni zamanda çox dadlı olan bu meyvə əksər insanlar tərəfindən sevilir.  İtburnu meyvəsinin faydaları, itburnu çayının faydaları və ya itburnu marmeladının faydaları kimi də adlandırıla bilər.  Təbiətin nemətlərindən biri olan bu meyvənin sağlamlığa faydalarından bəziləri bunlardır:

   🔸Əla antioksidantdır

Polifenol komponentləri, C və E vitaminləri və karotenoidlər kimi çox yüksək səviyyədə antioksidantları ehtiva edən itburnu meyvəsi məlum olan ən güclü antioksidant meyvələrdən biridir.  Bu xüsusiyyət sayəsində itburnu sərbəst radikalları neytrallaşdırır və oksidləşdirici stressi azaldır.  Buna görə də, xərçəng, ürək-damar xəstəlikləri və oksidləşdirici stressin rol oynadığı bəzi digər xroniki xəstəliklərə qarşı təbii qorunma təmin edir.

 🔸Ürək-damar xəstəliklərindən qoruyur

Yenə yüksək antioksidant tərkibinə görə itburnu meyvəsi ürək-damar xəstəliklərinə qarşı qoruma təmin edir.  Bundan əlavə, tərkibindəki yüksək miqdarda C vitamini sayəsində damar quruluşunu qorumağa kömək edir, beləliklə, ateroskleroz (damarların sərtləşməsi) kimi xəstəliklərdən qorunma təmin edir.  Qan təzyiqini salma və pis xolesterin olaraq bilinən LDL səviyyələrini azaltma kimi təsirləri ilə bilinən qızılgül, ürək xəstəliklərindən qorunmaq istəyən şəxslərin mütləq istehlak etməsi lazım olan qidalar arasındadır.

  🔸Diabet Xəstələrində Qan Şəkərini Balanslaşdırmağa kömək edir

İtburnu insulin həssaslığını artırmaq və qan şəkərinin tənzimlənməsini dəstəkləmək kimi təsirlərə malikdir.  Bu şəkildə insulin müqaviməti olan xəstələrdə Tip 2 diabetin inkişafının qarşısını almağa və mövcud diabet xəstələrində qan şəkərini tənzimləməyə kömək edir.

  🔸İmmunitet sistemini gücləndirir

İtburnu;  İmmunitet sisteminin güclü saxlanmasında əsas rol oynayan ən çox C vitamini ehtiva edən qidalardan biridir.  Bundan əlavə, A və E vitaminləri və polifenollarla çox zəngin olan itburnu orqanizmi infeksiyalardan qoruyan limfositlərin istehsalını dəstəkləyir.  Yoluxucu agentlərə qarşı immunitet reaksiyasını gücləndirir.  Ona görə də yoluxucu xəstəliklərə qarşı mühüm qoruyucu olduğunu söyləmək olar.

 🔸Pəhriz saxlayanlarda arıqlamağı dəstəkləyir

Bəzi elmi araşdırmalar itburnu meyvəsindəki tilozid adlı antioksidant maddənin piylərin yandırılmasını sürətləndirdiyini və çəki artımını azaldır.  Bu xüsusiyyət sayəsində qızılgül bitkisinin daha çox dəlil tələb olunsa da, arıqlama pəhrizinə riayət edənlərdə arıqlamağa kömək edə biləcəyi düşünülür.

  🔸Mədə-bağırsaq xəstəliklərini sakitləşdirir

İtburnu meyvəsi və ya çayı mədənin pH balansını dəyişdirdiyi üçün mədə xəstəlikləri olan insanlarda xora əmələ gəlməsinin qarşısını alır.  İshalın sağalmasında çox təsirlidir.  Bundan əlavə, mədə xəstəliklərinin böyük bir hissəsindən məsul olan Helicobacter Pylori mikroorqanizminin yaratdığı infeksiyanın aradan qaldırılmasına və buna görə də qastrit və xoranın müalicəsinə mühüm töhfə verir.

  🔸Dərini qocalmanın təsirlərindən qoruyur

Kollagen bədən zülallarının əksəriyyətini təşkil edən və dərinin bərpası, elastikliyi və yaraların sağalmasında əsas rol oynayan zülaldır.  İtburnu bitkisində çox yüksək səviyyədə olan C vitamini kollagenin istehsalını stimullaşdırır.  Bu sayədə dərini günəşin zərərli UV şüalarından qorumaq, daha sıx və gənc görünüş əldə etmək, qırışların və incə xəttlərin əmələ gəlməsini gecikdirmək kimi müsbət təsirləri təmin edir.  Eyni zamanda, itburnu bitkisində olan bir növ karotenoid olan astaksantin kollagenin parçalanmasının qarşısını alaraq yaşlanma ilə bağlı dəri problemlərinin qarşısını almağa kömək edir.  Digər karotenoidlər və xüsusilə A vitamini və likopen baxımından zəngin bir meyvə olan itburnu müntəzəm istehlakı dərinin zərərli xarici faktorlardan qorunmasında çox təsirlidir.

A və C vitaminlərinin sağlam, parlaq dərini qorumaq üçün ən vacib qida maddələrindən ikisi olduğunu vurğulamaq lazımdır.  Bu vitaminlərin hər ikisi itburnuda boldur.  Bu vitaminlər dəridəki kollageni sərbəst radikalların zədələnməsinə və erkən yaşlanmaya qarşı qoruyur, dəri toxumasının böyüməsini və bərpasını təşviq edir.

    🔸Ağrı və iltihabı azaldır

  İltihabı və oynaq ağrılarını azaltmaqda əhəmiyyətli təsirləri olduğu bilinən qalaktolipidlər və polifenollarla çox zəngindir.  Bu şəkildə osteoartrit və romatoid artritli xəstələrdə oynaq ağrılarını aradan qaldırmaqda, otoimmün xəstəliklərdə və xroniki infeksiyalarda iltihabı azaltmaqda təsirli ola biləcəyini göstərən araşdırmalar var.

 Yuxarıda göründüyü kimi bir çox sağlamlıq faydası olan itburnu bitkisinin gut, bel ağrısı, həzm problemləri, öd daşı və sidik yolu infeksiyaları kimi bir çox sahədə də fayda verdiyini göstərən araşdırmalar var.  Bu müsbət təsirlərin bir çoxu ilə bağlı elmi araşdırmalar hələ də davam edir.

         İtburnu Necə İstehlak Olunur?

İtburnu meyvəsi ölkəmizdə müxtəlif formalarda geniş şəkildə istehlak edilən bir qidadır.  Xalq arasında ən məşhur bitki çaylarından biridir.  Xüsusilə qış aylarında əksər insanların istehlak etdiyi itburnu çayının sidikqovucu təsiri də olduğu üçün bədəndəki ödemi aradan qaldırmaq, sidik yolu infeksiyalarından qorunmaq kimi faydalar gətirir.  İtburnu marmeladı isə ölkəmizin bir çox yerində səhər yeməyi məhsulu kimi istifadə olunur.  İtburnu marmeladının qatılaşdırılmış variantı olduğu üçün antioksidantlar, vitaminlər və minerallarla zəngindir.  Xüsusilə sentyabr-oktyabr aylarında məhsul yığımı vaxtı olduğu üçün itburnu meyvəsinə təzə çatmaq mümkündür.  İtburnun ən əhəmiyyətli faydalarından biri də tərkibindəki çox yüksək C vitaminidir.

               İtburnu Çayı Resepti

İtburnu çayı hazırlamaq üçün çox əziyyət çəkməyə ehtiyac yoxdur.  İstəsəniz qurudulmuş itburnu meyvəsi və ya dondurulmuş itburnu və təzə itburnu meyvəsi alternativləri ilə çayınızı hazırlaya bilərsiniz.  Ancaq meyvənin qurudulmuş variantını tapmaq sizin üçün daha asan olacaq.

 Əvvəlcə itburnu meyvəsini yumaq lazımdır.  Beləliklə, öz ətrini suya daha yaxşı verəcəkdir.  Yuduqdan sonra neçə porsiya hazırlayacağınıza görə adambaşına bir fincana iki çay qaşığı  itburnu qoyun, qazana qoyun və ocaqda qaynadın.

 Təxminən 10 dəqiqə qaynatdığınız çayı dincəlmək üçün kənara qoya bilərsiniz.  Meyvə qırmızı rəngini və ətrini suya yetərincə vermiş olacaq.  Vacib bir məqam: Çayınızı çox qaynatmayın və meyvənin tərkibindəki vitamin və mineralların ölməsinə icazə verin.

 İstəyə görə, çayınıza qızılgül meyvəsinin yarpaqlarını əlavə edə bilərsiniz;  Qış çayına alma, darçın qabığı, mixək, zəncəfil və ya hibiskus kimi otlar əlavə edərək itburnu çayınızı zənginləşdirə bilərsiniz.  İstəsəniz , itburnu çayına şəkər və ya bal əlavə edərək şirinləşdirə bilərsiniz.

   İtburnu Çayı Hansı Xəstəliklərə Faydalıdır?

İtburnu çayı sidik yollarının pozulması, böyrək xəstəlikləri, ödem, podaqra, şəkərli diabet, yüksək xolesterin, qızdırma və yorğunluğa yaxşı gəlir.  Həm də bu xəstəliklərə qarşı qoruyucu xüsusiyyətlərə malikdir.

       İtburnu istehlakında nələrə diqqət edilməlidir?  Hər hansı bir yan təsir varmı?

İtburnu çayının mümkün yan təsirləri aşağıdakıları əhatə edə bilər:

  • İshal
  •  Kramp
  •  ürəkbulanma, şişkinlik
  •  yuxusuzluq, yorğunluq
  •  Böyrək daşlarının inkişaf riski
  •  Qanama (İtburnu çayının tərkibindəki aktiv maddələr qanın laxtalanmasının qarşısını aldığı üçün qanaxma vəziyyətini ağırlaşdıra bilər)
  •  Allergiya-qıcıqlanma (İtburnu çayı bitkiyə həssas olan insanlarda allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. İtburnu allergiyası olanlar itburnu çayı içməkdən çəkinməlidirlər. İtburnu əsaslı nəmləndirici dəriyə qulluq məhsulları istifadə edənlər də diqqətli olmalıdırlar.

Qeyd 1: Hamilə və ya süd verən analar itburnu istehlakı ilə bağlı həkimləri ilə məsləhətləşməlidirlər.

Qeyd 2: Bitki çayları bəzi dərmanlarla, o cümlədən Tip 2 diabet dərmanları ilə qarşılıqlı təsir göstərə bilər.  Xəstəliyi ağır olanlar itburnu çayından istifadə etməzdən əvvəl həkimləri ilə məsləhətləşməlidirlər.

Yazını dəyərləndir post

Əlaqəli yazılar

Digər yazılar
Close
Back to top button