Nədir?

Pambıq haqqında məlumat 

Pambıq bitkisi kollu ağacdır və 90-dan çox ölkədə lif və toxumları üçün geniş şəkildə becərilir. Dünya üzrə əkin sahələrinin təxminən 2,5%-i pambıq istehsalında istifadə olunur. Malvaceae fəsiləsinə aid angiosperm (angiosperm bitkisi) ikiotlu bitkidir. Asiya və Afrikada yerli bitkidir. Pomidor, bibər və digər bitkilər kimi pambıq da təbii olaraq çoxillikdir, lakin indi birillik bitki kimi yetişdirilir. Ona görə də yazda pambıq əkilir, payızda məhsul yığılır, məhsul yığıldıqdan sonra sahə şumlanır və pambıq bitkiləri məhv edilir ki, növbəti yazda yenidən boş sahədə pambıq əkilsin.

Pambiq haqqinda melumat

Onun istifadəsi Eramızdan əvvəl 5000-ci illərə aid olan pambıq təbii lifin qiymətli mənbəyi olduğu üçün mühüm kommersiya məhsuludur. Vətəni Hindistan olduğu güman edilən pambıq zavodunun ərazilərə təsiri və dünya iqtisadiyyatına verdiyi töhfələr çoxdur. Pambıq dünyanın bir çox ölkələrində, xüsusilə ABŞ, Çin, Hindistan, Pakistan, Braziliya, Özbəkistan, Türkiyə, Yunanıstan və Avstraliya, həmçinin Azərbaycanda becərilir.

Kənd təsərrüfatı xüsusiyyətləri ilə pambıq:

  • sənaye zavodu
  • yağlı bitki
  • Çapaq bitkisi kimi müəyyən edilir.

Pambiq nədir?

Mallow ailəsinə aid olan ot və ya ağac pambıq bitkisi müxtəlif uzunluqlu liflərdən ibarətdir.  Pambıq Gossypium cinsindən olan pambıq bitkilərinin təbii liflərindən hazırlanır. Toxum, çiçək, yarpaq, gövdə və kökdən ibarətdir.  Pambığın gövdəsi çox tüklü olsa da, çoxlu budaqlı və uzun gövdəli yarpaqlıdır.

Pambıq əsasən sellülozadan ibarətdir, həll olunmayan üzvi birləşmə, bitki quruluşu üçün mühüm əhəmiyyət kəsb edir və yumşaq və tüklü materialdır. Pambıq bitkisinin uzun müddət bol günəşə, şaxtasız şəraitə və bol yağışa ehtiyacı var.

“Pambıq” termini pambıq bitkisinin qabıqda bitən hissəsinə, yəni tüklü pambıq liflərini örtən hissəsinə aiddir. Pambıq iplik halına salınır, sonra yumşaq, davamlı parça yaratmaq üçün toxunur.

Pambıqçılıq. Pampığın istehlakda yeri:

  • iplik sənayesi
  • Bitki yağı
  • Heyvandarlıq üçün xammal kimi istifadə olunur.

Pambıq yağının faydaları

  • Ürək sağlamlığını dəstəkləyir.
  •  Nevroloji sağlamlıq və yaddaş üçün yaxşıdır.
  •  Qan təzyiqinə xeyirlidir.
  •  Xərçənglə mübarizə aparır.
  •  Xolesterol üçün yaxşıdır.
  •  Güclü antioksidantdır.
  •  Hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alır
  •  Müalicəni sürətləndirir.
  •  Saç sağlamlığı üçün yaxşıdır.
  •  Dərinin sağlamlığı üçün yaxşıdır.
  •  Arıqlamağa kömək edir.
  • Yaraları müalicə edir.

Pambıq adının mənşəyi və sənaye inqilabı

Bu, orta farsca (pəhləvi və ya parfiya) “pəmbək” və ya “pambıq qabığı” sözündən götürülmüş sözdür. Orta fars sözü qədim yunanca bombúks βομβύξ “barama” sözü ilə qohumdur, xüsusilə Ege adalarında sapı parça düzəldilən böcək növünün baramasıdır.

Pambıq lintini bitki toxumlarından ayıran cihaz olan ilk pambıqtəmizləyici qurğu XIII əsrdə Hindistanda icad edilmişdir.Təmizləyici pambıq istehsalını xeyli asanlaşdırdı və sürətləndirdi, lifin geniş istifadə olunan tekstil kimi yayılmasına kömək etdi.

Sənaye İnqilabı zamanı əyirmə çərçivəsi, əyirmə çərçivəsi və əyirici qatır kimi yeni texnologiyaların ixtirası ilə İngiltərə aparıcı pambıq istehsalçılarından birinə çevrildi. Bütün bu əyirici maşınlar istehsalçılara pambığı yüksək sürətlə əyirməyə imkan verirdi.

Bununla belə, Amerika Birləşmiş Ştatları və Avropada materialın istehsalının artmasına səbəb olan mexaniki pambıqtəmizləmə maşınını amerikalı Eli Whitney ixtira etdi. Maşın gücündən istifadə etməklə toxumları pambıqdan tez və səmərəli şəkildə ayıran bu yeni alət pambıq bağlamalarının istehsalı üçün tələb olunan əl əməyi vaxtını 600 saatdan 12 saata endirmişdir. Eyni dövrdə Amerika, xüsusən də Cənubi əyalətlər daha yüksək keyfiyyətli pambıq istehsal etməyə başladılar, çünki liflər bir qədər uzun və möhkəm idi.

Pambıq bitkisinin becərilməsi və yığılması

Bitki yağı istehsalı və tekstil sənayesində geniş istifadə edilən pambıq təbii quruluşu və faydaları ilə bütün dünyada kənd təsərrüfatında mühüm yer tutur. Çox yüksək saf sellüloza nisbətinə malik olan pambıq lifləri parça və toxuculuq sənayesində istifadə olunur. Sağlam məhsul əldə etmək üçün həm əkin, həm böyümə, həm də məhsul yığımı dövründə lazımi tədbirlər görülməlidir.

Pambığın xüsusiyyətləri nələrdir?

Mallow ailəsinə aid tropik və çoxillik bitki olan pambıq çeşidindən asılı olaraq uzunluğu 80-120 sm-ə çata bilir. Kol görkəminə və dik quruluşa malik bu kök kökü bitkisinin kökləri yerin altında 180 sm-ə qədər uzanır. Çoxillik olmasına baxmayaraq, pambıq birillik kimi də becərilir.

Pambıq bitkisi;

  • kök,
  • sap,
  • yarpaq,
  • çiçək,
  • barama (meyvə) və toxum hissələrindən ibarətdir.

Növündən asılı olaraq yarpaqları nazik və uzun, geniş xurma və ya dərin oyma ola bilər.  Pambığın meyvəsinə koza deyilir. Bu, toxum və lifləri ehtiva edən baramadır. Yetişmə zamanı baramaların 5-6 gözü ola bilər. Baramaların açılması və məhsul yığım dövrünün asanlaşması üçün temperaturun 15°C-dən aşağı olması gözlənilir.

Pambıq yetişdirmə şərtləri necə olmalıdır?

Səmərəli pambıq becərilməsini təmin etmək üçün havanın temperaturu, yağıntının miqdarı, rütubət dərəcəsi, torpağın növü və gün işığı kimi amillər nəzərə alınır. İsti iqlim şəraitində yetişdirilən pambıq şaxta baş verən rayonlarda bitmir. Böyümə müddəti 120-200 gün arasında dəyişən bitki üçün ideal hava temperaturu təxminən 15°C və yuxarıdır. Bitkinin böyümə mərhələlərinə uyğun olaraq temperatur tələbi;  Artan dövrdə torpağın xüsusiyyətlərinə görə suya tələbat dəyişir. Böyümə dövründə kifayət qədər yağış yoxdursa, müntəzəm suvarma tələb olunur.

Pambıq ümumiyyətlə bütün torpaq tiplərində yetişsə də, məhsul yığımında yüksək məhsul əldə etmək üçün bəzi torpaq xüsusiyyətlərinə xüsusi diqqət yetirilir. Pambıq becərilməsi üçün torpaq; 

  • allüvial,
  • dərin,
  • yüksək su tutma qabiliyyəti və keçiriciliyi,
  •  asan emal,
  • PH dəyərinin 6,7-7,5 arasında olması və duzun aşağı olması idealdır.

Pambıq becərmə üsulları hansılardır?

Pambıq əkini zamanı görüləcək ilk iş yerin təkini becərmək və sahəni təmizləməkdir. Torpağı müvafiq alətlərlə təmizlədikdən sonra toxum yatağı hazırlanır. Yazda əkin edərkən, toxum yatağının təxminən 15 sm dərinliyində olması kifayətdir.

Yüksək məhsuldarlıq üçün yüksək genetik təmizliyə malik, dolğun və zolaqlı toxumlar seçilməlidir. Tərcih edilən quru və sərt toxumların yüksək cücərmə qabiliyyətinə malik olması mühüm bir məqamdır. Toxumların içərisində qırıq toxumların və yad maddələrin olmamasına diqqət yetirilməlidir.

 Pambıq əkinində növbəli əkin üsulu tətbiq edilir; Əkin zamanı müəyyən iqlim şəraitini təmin etmək vacibdir. Aprel-may ayları arasında temperaturu təxminən 15°C və yuxarıya çatan torpaq pambıq becərilməsi üçün idealdır. Səpən vasitəsi ilə səpilən toxumların cərgələrarası məsafəsi 70-75 sm, toxumların əkin dərinliyi isə 3-4 sm olmalıdır. Çıxış transplantasiyadan 5-10 gün sonra müşahidə olunur.

Pambığa necə gübrə vermək, sulamaq və ona qulluq etmək olar?

Keyfiyyətli pambıq toxumlarının sağlam böyüməsi üçün gübrələmə və suvarma üsulları böyük əhəmiyyət kəsb edir. Pambıq bitkisinin vegetasiya dövründə 400-600 mm aralığında yağıntı tələb olunur. Lakin bitki daha çox quru iqlimi olan bölgələrdə yetişdirildiyi üçün su tələbatını yağışla ödəmək mümkün olmaya bilər. Bu nöqtədə müntəzəm olaraq suvarma tələb olunur. Şırım ən çox seçilən suvarma üsullarından biridir. Tercih edilən suvarma texnikası böyüyən bölgədən asılı olaraq dəyişə bilər.

 Suvarma miqdarını və intervalını təyin edərkən;

  • Yetişdirilən pambıq növü,
  •  yağış,
  •  Torpağın xüsusiyyətləri,
  •  Rütubət,
  • Temperatur və yeraltı suyun hündürlüyü nəzərə alınır.

Suvarma müddəti torpağın nəmlik vəziyyətinə uyğun olaraq müəyyən edilir.

Gübrə seçimində torpağın təhlili böyük əhəmiyyət kəsb edir. Bu araşdırmalara görə, kalium, azot və ya fosfor gübrəsi istifadə edilə bilər.

Əkin sahələrində yüksək temperatur və rütubət pambıq xəstəlikləri riskini artıra bilər. Buna görə bitki baxımı mütəmadi olaraq aparılmalıdır.  Pambıq zərərvericiləri və xəstəliklərindən qorunmaq üçün çiləmə qulluq rutininin mühüm mərhələsidir. Yabanı otlarla mübarizə aparmaq üçün həm çiləmə, həm də çapalama istifadə olunur.

Bəzi əkin təcrübələrində artıq toxum tarlaya atıla bilər. Bu vəziyyətdə seyreltmə aparılır.  Monitorinq zamanı xəstə və zəif bitkilər kökləri ilə birlikdə torpaqdan tamamilə çıxarılır.  Bununla belə, yüksək effektivlik əldə etmək üçün seyreltmə düzgün vaxtda aparılmalıdır.  Erkən seyreltmə qurdlara səbəb ola bilsə də, gec incəlmə köklərə zərər verə bilər.

Pambıq yığımı və prosesi necədir?

Pambığın yığım müddəti suvarma üsullarından, böyüyən bölgənin iqlim şəraitindən və əkin dövründən asılı olaraq dəyişə bilər. Məhsul yığımı ümumiyyətlə yazın sonunda başlayır və oktyabrın sonuna qədər davam edə bilər. Əllə yığım 2-3 dəfə yığılaraq aparılır. Tarlada açılmış baramaların nisbəti təxminən 60%-ə çatarsa, birinci əldən məhsul yığımına başlamaq olar. İkinci əl kolleksiya oktyabr ayında baş verir.

İndi pambıq yığımı müasir maşınlarla aparıla bilər. Pambıqtəmizləyənlər ümumiyyətlə yığılmış pambığı yad maddələrdən və toxumlardan ayırmaq üçün istifadə olunur. Bu prosesdən sonra pambıq toxumu və pambıq lifi alınır.

Bitki artımı tənzimləyiciləri – Məhsul yığım vasitələri

Barama fizioloji yetkinliyə çatdıqda istifadə edilməli olan Finish Pro* barama açılışını sürətləndirərək erkən və tək məhsul yığımına şərait yaradır. Eyni zamanda pambığı maşın yığımına hazırlayan bu pambıq pestisidindən 175 ml/da dozada istifadə edilməli və sonuncu tətbiq ilə məhsul arasında 7 gün olmalıdır.

Ekvator* pambığın həddindən artıq böyüməsinin qarşısını almaq üçün istifadə edilə bilər. Bu dərmanı tək dozada tətbiq etmək lazım olduqda, yalnız çiçəkləmə başlanğıcında və 40 ml/da dozada istifadə edilməlidir.  Dərman 2 dozaya bölünəcəksə, ilk tətbiq 20 ml/da dozada və çiçəkləmə başlanğıcında, ikinci tətbiq isə çiçəkləmə zirvəsində və 20 ml dozada edilməlidir. /da. Dərman 3 dəfə istifadə olunacaqsa, birinci tətbiq 15 ml/da dozada və yumurtadan çıxma zirvəsində, ikinci tətbiq 15 ml/da dozada və başlanğıcda edilməlidir. çiçəkləmə, üçüncü tətbiq isə 15 ml/da dozada və çiçəkləmə zirvəsində aparılmalıdır.

*Vacib xəbərdarlıq: Bitki mühafizə vasitələrindən ehtiyatla istifadə edin. İstifadə etməzdən əvvəl etiket və məhsul məlumatlarını oxumağınızdan əmin olun.

Yazını dəyərləndir post

Əlaqəli yazılar

Digər yazılar
Close
Back to top button