Dərman bitkiləri haqqında məlumat🌿
Tərkibindəki hər hansı kimyəvi komponent, vitamin və ya minerallar sayəsində insan həyatı üçün faydası olan bitkilər dərman bitkiləri kimi müəyyən edilir. Bu bitkilərin xəstəliklərə qarşı faydalı ola bilməsi üçün istehlak miqdarı və istifadə üsulu böyük əhəmiyyət kəsb edir. Xəstəliklərin müalicəsində dərman bitkilərindən istifadə demək olar ki, bəşəriyyətin tarixi qədər qədimdir. Ancaq yadda saxlamaq lazımdır ki, dərman bitkiləri heç bir xəstəliyi tam sağalda bilməz və heç vaxt dərman əvəzinə istifadə edilməməlidir.
Dərman bitkiləri və onların faydaları yalnız bir narahatlığın və ya xəstəliyin müalicəsi və ya qarşısının alınmasına kömək edə bilər. Eyni zamanda, hər bir dərman bitkisi hər xəstəlik üçün tövsiyə edilmir. Bu kontekstdə hansı dərman bitkiləri və adlarının, hansı xəstəliklərə yaxşı olduğunu dəqiq bilmək mühüm məsələdir. Digər mühüm məsələ isə odur ki, xroniki və ağır xəstəlikləri olanlar və ya dərman qəbul edənlər dərman bitkilərindən istifadə etməzdən əvvəl həkimləri ilə məsləhətləşməlidirlər.
Dərman bitkiləri tərkibindəki müxtəlif molekullar və vitaminlərlə insanlar üçün çox faydalı bitkiləri. Dərman bitkilərinin bir çox xəstəliyə yaxşı təsir etdiyi məlumdur. Məlumdur ki, siyatik ağrıları, oynaq ağrıları, əzələ ağrıları, bel, baş, qulaq, diş ağrıları, əziklər, kəsiklər, burkulmalar, aybaşı ağrıları, həşərat dişləmələri zamanı ağrıları kəsmək qabiliyyətinə malikdir.
Bitkilərdən dərman kimi istifadə bəşər tarixində ən qədim tibb üsullarından biridir. Etnobotanika (bitkilərdən insanların ənənəvi istifadəsi) gələcək dərman vasitələrini kəşf etmək üçün effektiv üsul kimi tanınır. Həkimlərin bitki mənşəli vasitələr kimi uzun müddət istifadə tarixi var, onların əksəriyyəti mövcud dərmanlardır, o cümlədən aspirin, digitalisten, xinin və tiryək.
Dərman Bitkilərinin Tarixi
Bitkilərin dərman kimi istifadəsi yazılı bəşər tarixindən əvvələ gedib çıxır. İnsanlar tərəfindən istifadə edilən ədviyyatlar və otlar bir çox dərman preparatları və xəstəliklərə qarşı antidotlar üçün istifadə edilmişdir. Bu otların və ədviyyatların istifadəsi qismən qida patogenlərinin təhlükəsinə cavab olaraq hazırlanmışdır. Araşdırmalar göstərir ki, patogenlərin ən çox olduğu tropik iqlimlərdə hazırlanan yeməklər çox ədviyyatlıdır. Bundan sonra ən güclü antimikrob aktivliyə malik ədviyyat seçildi. Bütün mədəniyyətlərdə tərəvəzlər ətdən daha az ədviyyatlı idi, yəqin ki, xarab olmaya daha davamlı olduqları üçün. Buna görə də ət ədviyyatlarla uzun müddət saxlanıla bilərdi. Tərəvəzlərdə isə ümumiyyətlə belə ehtiyac yox idi. Bu, tarixdə ədviyyat yolunun ən mühüm xüsusiyyəti idi. Angiospermlər əksər bitki mənşəli dərmanların mühüm mənbəyi olmuşdur. İnsan məskənlərində tapılan əksər otlar gicitkən və kasnı kimi müalicəvi xüsusiyyətlərə malikdir.
İmmuniteti gücləndirən bitki mənşəli otlar xüsusilə qışda böyük maraq doğurur. Zəngin iqlimi ilə bir çox təbii bitki növlərinin yetişdiyi ölkəmizdə, bitki həkimlərində satılan dərman bitkilərinə tez-tez üstünlük verilir. Dadları ilə yanaşı, sağlamlığa faydaları saymaqla bitmir.
Təbii bitkiləri necə istifadə etmək olar?
Həzm sistemini gücləndirən, dərini gözəlləşdirən, xolesterolu azaldan, qaraciyəri təmizləyən və ürək-damar və hipertoniya kimi xəstəliklərin reqressiyasına töhfə verən bitki mənşəli otlar bişirmək üçün bəzi fəndlər var.
Təbiətdə yetişdirilən dərman bitkiləri hazırlanma mərhələsində rəngini və qida dəyərini itirməməsi üçün mümkün qədər doğranmadan yuyulmalı və çox bişməməlidir.
Bitki mənşəli yeməklərdə ədviyyatlara və əlavələrə üstünlük verilmir, onlar saf və təbii halda bişirilir. Salat yalnız bəzi otların qaynadılması ilə hazırlanır. Onlardan bəziləri həm salat, həm yemək, həm pasta, həm də qovurma üçün uyğundur.
Tərkibindəki hər hansı kimyəvi komponent, vitamin və ya minerallar sayəsində insan həyatı üçün faydası olan bitkilər dərman bitkiləri kimi müəyyən edilir. Bu bitkilərin xəstəliklərə qarşı faydalı ola bilməsi üçün istehlak miqdarı və istifadə üsulu böyük əhəmiyyət kəsb edir. Xəstəliklərin müalicəsində dərman bitkilərindən istifadə demək olar ki, bəşəriyyətin tarixi qədər qədimdir. Ancaq yadda saxlamaq lazımdır ki, dərman bitkiləri heç bir xəstəliyi tam sağalda bilməz və heç vaxt dərman əvəzinə istifadə edilməməlidir.
Dərman bitkiləri və onların faydaları yalnız bir xəstəliyin və ya narahatlığın müalicəsi və ya qarşısının alınmasına kömək edə bilər. Eyni zamanda, hər bir dərman bitkisi hər xəstəlik üçün tövsiyə edilmir. Bu kontekstdə hansı dərman bitkiləri və adlarının, hansı xəstəliklərə yaxşı olduğunu dəqiq bilmək mühüm məsələdir. Digər mühüm məsələ isə odur ki, xroniki və ağır xəstəlikləri olanlar və ya dərman qəbul edənlər dərman bitkilərindən istifadə etməzdən əvvəl həkimləri ilə məsləhətləşməlidirlər.
Derman Bitkileri Haqqinda Melumat
Zəncəfil
Dərman bitkiləri siyahısı dedikdə ilk ağla gələn bitkilərdən biri olan zəncəfil Cənubi Asiya mənşəli, ətirli bir bitkidir. Tərkibində antioksidant komponentlər, vitaminlər, minerallar və aromatik efir yağları olan zəncəfil iştah açıcı, maddələr mübadiləsini sürətləndirən və immunitet sistemini gücləndirən təsirlərinə görə ən çox istifadə edilən dərman bitkiləri arasındadır.
Ürəkbulanma, ishal, qəbizlik, şişkinlik, qaz, mədə və mədə ağrıları kimi həzm sistemi pozğunluqlarına qarşı da faydalıdır. İmmunitet sistemini gücləndirir və orqanizmi qrip və soyuqdəymə kimi viruslara qarşı qoruyur. Xərçəng hüceyrələrinin əmələ gəlməsinin qarşısını alır və əmələ gələn hüceyrələrin çoxalmasının qarşısını alır.
Oynaq xəstəliklərindən qaynaqlanan əzələ ağrılarına qarşı qan şəkərini salan və müsbət təsirləri ilə adından söz etdirən zəncəfil çay şəklində istehlak edildiyi kimi yeməklərdə də ədviyyat kimi istifadə edilə bilər.
Zərdəçal
Hindistan zəfəranı kimi də tanınan zerdeçal qədim müalicəvi otlardan biridir. C və B6 vitaminləri ilə yanaşı, zəncəfildə manqan, dəmir və kalium kimi minerallar və antioksidan komponentlər var və qida dəyəri baxımından çox zəngindir.
Yeməklərdə ədviyyat kimi və çay şəklində istehlak edilə bilən bitki dəri sağlamlığına təsirindən ötəri qida sənayesində ləzzət verici kimi istifadə olunduğu kimi baxım və kosmetik məhsullarda da istifadə olunur.
Zəncəfilin aktiv komponenti olan curcumin xərçəng hüceyrələrinin əmələ gəlməsinin qarşısını alır və əmələ gələn hüceyrələrin çoxalmasının qarşısını alır. Mədə yanması, mədə ağrısı, Kron xəstəliyi, qəbizlik kimi həzm sistemi pozğunluqlarına əlavə olaraq, öd kisəsi xəstəliklərinə və yüksək xolesterinə qarşı faydalıdır. Ürək xəstəlikləri riskini azaltma təsiri ilə seçilən zerdeçal, antioksidan xüsusiyyətləri sayəsində iltihablı xəstəliklərin qarşısının alınması və müalicəsində təsirli olur. Depressiya, demans, xroniki yorğunluq və Alzheimer kimi xəstəliklərin inkişafının qarşısını alır. O, həmçinin yara və yanıq kimi infeksiyaların sağalma prosesini qısaldır.
Adaçayı
Özünəməxsus ətri, yumşaq və şirin dadı olan adaçayı minillik tarixə malik bir bitkidir. Aralıq dənizi sahillərinə malik bütün ölkələrdə yetişən adaçayı həm təzə, həm də qurudulmuş halda çay şəklində istehlak edilə bilər.
Efir yağları kimi tanınan sineol, pinen və borneol və oleanol turşusu, asparagin, flavon, irsol turşusu, fumorik turşu, qatran, tanin və qlikozid kimi maddələri ehtiva edən bitki antioksidant xüsusiyyətləri ilə diqqət çəkir. Yeməklər üçün dadlandırıcı olaraq da istifadə edilən adaçayı, ətləri dincəlmək üçün hazırlanan souslarda da istifadə edilir.
Həzm sisteminə müsbət təsir göstərən bitki həzmsizliyin qarşısını almaqda təsirli olur. Aybaşı nizamsızlıqlarına və aybaşı ağrılarına yaxşı təsir edən cökə, göbələk əleyhinə təsiri ilə bədəndəki dəri göbələklərinin müalicəsində aktiv rol oynayır. Bədəndən toksinlərin çıxarılmasını dəstəkləyir və sinirlər səbəbiylə inkişaf edən baş ağrılarını aradan qaldırır. O, bəlğəmgətirici, boğaz ağrısı və öskürək yatırıcı təsiri sayəsində soyuqdəymə müalicəsində təsirlidir. Ağız yaralarının müalicəsini dəstəkləyir və həmçinin sidik yollarının infeksiyaları, öd kisəsi və qaraciyər xəstəliklərində profilaktik təsir göstərir.
Qara Zirə
Bütün dünyada istifadə edilən dərman bitkilərindən biri olan qara zirənin qara dənəvər toxumlarından ümumiyyətlə xəmir məmulatlarında ədviyyat kimi istifadə edilir. Bundan əlavə, qara zirə toxumlarından istifadə edərək hazırlanan yağı içmək və ya dəriyə xaricdən çəkmək olar.
Nigella sativa timokinon, timol və timohidrokinon kimi sağlamlığa faydalı kimyəvi komponentləri ehtiva edən efir yağları ilə zəngindir. Bundan əlavə, tərkibində selen, sink, maqnezium, kalsium, dəmir mineralları və niasin, fol turşusu, B6, B2 və B1 vitaminləri var.
Tərkibində yüksək antioksidant olan qara zirə bəzi xərçəng xəstəliklərinin, qara ciyər və böyrək xəstəliklərinin, revmatik xəstəliklərin, hipertoniya və şəkər xəstəliyinin müalicəsində çox təsirlidir. Dərman istehsalında da istifadə edilən bitki allergik rinitin müalicəsini dəstəkləyir. Burun keçidlərinin şişməsi, asqırma, burun axması və burun tıkanıklığı kimi allergiya əlamətlərini aradan qaldırır. Astma, bronxit, epilepsiya və Alzheimer xəstəliyinin müalicəsində dəstəkləyici rol oynayır.
İnnab
İnnabi və ya cigde kimi də tanınan jujube, qəhvəyi-qırmızı tonlarda nazik dəriyə malik və zeytuna bənzəyən çox faydalı bir bitkidir. Həm qurudulmuş, həm də çiy istehlak edilə bilər və ya mürəbbə hazırlana bilər.
Az kalorili meyvə olan innab arıqlamağa kömək edir. Tərkibində yüksək miqdarda C və A vitaminləri olan innab immunitet sistemini gücləndirir və orqanizmi xəstəliklərdən qoruyur. Tərkibindəki B3 vitamini sayəsində qan dövranını tənzimləyən meyvə sinir sistemi funksiyalarının sağlam işləməsini dəstəkləyir.
Güclü antioksidantdır və bu xüsusiyyəti sayəsində qaraciyər xəstəliklərinin müalicəsində mühüm rol oynayır. Dərinin sağlamlığının qorunmasında həzm sisteminin nizamlı işləməsini də dəstəkləyir. Tərkibində kalsium və maqnezium olan İnnab sümük və əzələ inkişafı üçün vacibdir. Tərkibində yüksək miqdarda kalium olan meyvə ürək və qan damarlarının sağlamlığını qoruyaraq infarkt riskinin qarşısını almağa kömək edir.
Qüdrət Narı
Afrika, Asiya, Cənubi Amerika, Karib adaları və Amazonda bitən tropik bitki olan qüdrətli nar ölkəmizin Aralıq dənizi və Mərmərə Bölgələrində yetişdirilir. Xarici səthi kobud və yaşıl olan güc narı kəsildikdə yuvasından qırmızı toxumları çıxır.
Toxumları çıxarılaraq, təzə və yetişmiş forması əzilərək bal ilə qarışdırılaraq istehlak edilə bilər. Zeytun yağına qoyulan təsirli nar bağlanır və şüşə qabda 6 ay günəşdən uzaq saxlanılır. Saxlanılan potensiya narı, xüsusilə səhərlər ac qarına bir çay qaşığı bal ilə içilir. Yaralara, kəsiklərə və yanıqlara xaricdən də tətbiq oluna bilən qarışıq müalicə müddətini qısaldır.
Xüsusilə qadınlarda uşaqlıq və vaginal yaraların sağalmasında mühüm rol oynayan potens nar qarışığı ekzema və sedef kimi dəri xəstəliklərinin müalicəsində də çox təsirlidir. Antioksidant tərkibi ilə immunitet sistemini gücləndirən qida antibiotik təsiri ilə diqqət çəkir. Xərçəng hüceyrələrinin əmələ gəlməsinin qarşısını alır, qastrit və xora kimi mədə problemlərinin yaranmasının qarşısını alır.
Şüyüd
Qədim dövrlərə aid dərman bitkisi olan şüyüd qurudularaq yeməklərdə və ya çay şəklində ədviyyat kimi istifadə edilə bilər. Tərkibində yüksək miqdarda fosfor, maqnezium, kalium, kalsium və natrium mineralları olan bitki A və C vitaminləri ilə də zəngindir.
Flavon komponentləri və efir yağları ilə də zəngin olan şüyüddən kosmetika və əczaçılıq sənayesində istifadə olunur. Qəbizlik, qaz, şişkinlik kimi həzm sistemi pozğunluqlarının və bəzi dəri xəstəliklərinin müalicəsində əhəmiyyətli rol oynayan şüyüd qan təzyiqinin tənzimlənməsində də çox təsirlidir.
Süd əmizdirən analarda südün artırılması üçün də tövsiyə edilən bitki tərkibindəki yüksək kalium sayəsində qan dövranını da tənzimləyir. Sidikqovucu xüsusiyyəti ilə bədəndən artıq suyun çıxarılmasına kömək edən şüyüd bədəndən toksinləri də çıxarır. Tərkibindəki A vitamini görmə problemi olanlar üçün çox faydalıdır. Daimi istehlak edilən şüyüd, sink, selen və kalsiumun tərkibi sayəsində dərinin daha canlı və hamar görünməsini təmin edir.
Dərman bitkiləri aşağıdakı kimi istifadə edilməlidir:
Yalnız qaynadılmış salat hazırlanan otlar: Radica, dəvə altısı, küncüt, turp otu, tüklü kamina, acı balqabaq, enginar tikanı, çoban fiti, eşşək kökəlməsi.
Yalnız yeyilən otlar: Mama tutu, sancaq, çəmən, kəklik ayağı, ökseotu, labada, keçi məməsi, peygember səccadəsi, leylək dimdiyi, qırmızı ot, tülkü, qızılı qız otu, Madımak, gicitkən
Həm xörək, həm də bişmiş salat hazırlanan otlar: Eşşək qığılcımı, Dolaşıq, xren (qovrulmuş), hibiskus tut, şəkər otu, şövkəti bostan, düyməlik
Hazırlanışı
Tərəvəz materialları adətən qurudulur və bu şəkildə bir il saxlanıla bilər. Bitkilərin qurudulması üçün xüsusi otaqlarda saxlanılır və onların quruması gözlənilir. Yağışlı və dumanlı havalarda bitkiləri toplamaq və islatmaq olmaz. Bu onun qəliblənməsinə səbəb ola bilər. Bu proses vacib olduğu kimi onun toplanması da vacibdir. Xüsusi kəsmə texnikası ilə alınan bitkilər müxtəlif proseslərdən keçir. Tez təsirini itirə bilərlər. Ümumiyyətlə, bu bitkilərdən mümkünsə quruduqdan sonra 1 ildən çox olmayan müddətdə istifadə edilməlidir.