Meyvələrin xeyri haqqinda insa
Təbiətin bizə bəxş etdiyi ən qiymətli hədiyyələrdən olan meyvələr rəngarəng görünüşü və ləzzətli dadı ilə yanaşı sağlamlığımız üçün də çox faydalıdır. Vazgeçilməz qida maddələri olan meyvələrin bədənimizə verdiyi töhfələr sayəsində müxtəlif xəstəliklərdən qurtula, daha sağlam və enerjili bir quruluşa sahib ola bilərik. Xüsusilə mövsümi meyvələr çox fərqlidir.
Meyvələrin faydaları haqqında inşa mövzusu
Meyvələrin insan həyatında mühüm yeri var. Meyvələr digər canlılar üçün də həyat mənbəyidir.
Meyvələrin olması sağlam həyat sürməyə imkan verir. Meyvələr vitamin mənbəyidir . Vitaminlər bədənimizə tənzimləyici təsir göstərir. Meyvələr tərəvəz qidası olduğu üçün çox faydalıdır. Bu qidaların istehlakında insanların rolu çox böyükdür. Əkinçilik mədəniyyətinin inkişafı meyvə istehsalına da birbaşa təsir göstərmişdir.
Meyvəçilikdə bir çox üsulların formalaşması ilə əkinçilik mədəniyyəti yaranmışdır. Erkən tərəvəz və meyvəçilik bunlardan biridir. Meyvənin təbii şəkildə yetişdirilməsi də çox vacibdir. Ona görə də meyvələri təbii qida kimi qəbul etmək həm də sağlam həyat mənbəyidir.
Meyvə istehlakı müntəzəm olmalıdır. Daimi meyvə istehlakı üçün yemək vərdişlərini nəzərdən keçirmək lazımdır. Çünki təbii və sağlam qidalanmada meyvə istehlakının yeri çox önəmlidir. Vitaminlərin və təbii meyvə qəbulunun tənzimləyici təsiri bədən sağlamlığı üçün çox vacibdir.
Meyvələr də ölkəmizdə geniş çeşiddə və bolluqda mövcuddur. Ölkəmizdə dörd fəsilin yaşanması və üç iqlim tipinin görülməsi meyvə növlərinin müxtəlifliyini və səmərəli əkinçiliyi təmin edir. Meyvənin kompleks şəkildə becərilməsi də istehlaka birbaşa təsir göstərir.
1. XOLESTROLUN DÜŞMƏNİ:
Hər yaşda baş verə bilən, lakin yaşlandıqca daha da ciddi problemə çevrilən xolesterin ürək sağlamlığı üçün ən böyük təhlükələrdən biridir. Xolesterolu idarə etmək və azaltmaq üçün meyvə istehlak etmək lazımdır. Alma, albalı, armud və kivi kimi meyvələr tərkibində C və E vitaminləri ilə yanaşı fol turşusu da olduğu üçün xolesterolu tarazlıqda saxlayır.
2. ƏZƏLƏ VƏ OYNAQLARIN İNKİŞAFİ:
Xüsusilə gənc yaşlarından meyvə yemək vərdişiniz varsa, əzələ və oynaq quruluşunun güclü və inkişaf etdiyi müşahidə edilə bilər. Alma və əncir kimi meyvələr, xüsusilə portağal, tut, gavalı, üzüm, şaftalı və ərik C, B, E və K vitaminləri ilə zəngin olduğu üçün böyüməni sürətləndirir.
3. Diş çürüməsinin qarşısını alır:
Albalı, çiyələk, qara tut kimi qırmızı meyvələr kalsium və fosforla zəngindir, diş çürüməsinin qarşısını alır və dişlərin daha sağlam inkişafını təmin edir.
4. Bağırsaqları müntəzəm olaraq işlədir :
Ərik, gavalı və şaftalı kimi meyvələr A və C vitaminləri ilə son dərəcə zəngindir. Bu, bağırsaqların nizamlı və sağlam həzminə kömək edir.
5. İMMUNİTET SİSTEMİNİ İNKİŞAF ETDİRİR:
Üzüm, ananas kimi meyvələr lif, kalsium, kalium və fol turşusu ilə zəngin olduğu üçün xəstəliklərə qarşı müdafiə sistemimizi yaxşılaşdırır.
6. SİDİK YOLU İNFEKSİYASINA QARŞI:
Qarpız, banan, albalı və nar kimi meyvələr flavonoidləri ehtiva etdiyi üçün sidik yolları xəstəlikləri riskini xeyli azaldır.
7. Hüceyrələri Təzələyir:
Ölü hüceyrələri çıxarmaq və qocalmanı gecikdirmək üçün naringi və qreypfrut çox miqdarda istehlak edilməlidir.
8. Allergiyalardan qoruyur :
Kivi və çiyələk güclü antioksidantdır, çünki onlar C vitamini anbarıdır və buna görə də allergiyaya qarşı tam qoruma təmin edir.
9. Diabeti əngəlləyir:
Qovun və armud kimi meyvələr damar tıxanmasına, xüsusən də şəkər xəstəliyinə qarşı əla təsir göstərir.
10. QANSIZLIĞA QARŞI MEYVE YEYİN:
Ərik, əncir və ananas dərinin bərpasında və anemiyanın aradan qaldırılmasında son dərəcə təsirli olan meyvələrdir.